Traversările neregulamentare şi neacordarea de prioritate pietonilor sunt primele două cauze ale producerii accidentelor de circulaţie per raza municipiului Cluj-Napoca.

Poliţiştii au intensificat acţiunile în trafic pentru combaterea acestor cauze.

La data de 12 iunie, poliţiştii Biroului Rutier Cluj-Napoca au desfăşurat o acţiune pentru responsabilizarea participanţilor la trafic prin respectarea regulilor de circulaţie, în vederea reducerii numărului de accidente rutiere.

Primele două cauze ale producerii accidentelor de circulaţie pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt traversările neregulamentare de către pietoni, respectiv neacordarea de prioritate acestora.

În cadrul acţiunii, pentru abaterile de la respectarea normelor rutiere au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 10 permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute  2 certificate de înmatriculare.

Au fost sancţionaţi 17 pietoni care traversau neregulamentar şi 10 conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Articolul precedentRestricții de circulație în centrul municipiului Dej
Articolul următorAcţiuni ale poliţiştilor din Dej pentru prevenirea accidentelor rutiere