Guvernul a aprobat o investiție în valoare totală de 1,672 miliarde de lei, în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață totală de circa 370 de hectare, în perspectiva achiziției de către statul român a 5 noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia.

Investiția, eșalonată pe 5 ani, necesită exproprierea a peste 370 de hectare de terenuri private din extravilanul comunei Luna, județul Cluj, situată lângă bază, terenuri aflate în posesia a 1.326 de proprietari, cărora statul le va plăti despăgubiri totale de circa 1,18 milioane lei, conform profit.ro.

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat oficial, în iulie, că va vinde alte cinci avioane de vânătoare F-16 către România, iar Guvernul de la Lisabona va achiziționa alte aparate din Statele Unite pentru a le înlocui pe acestea.  România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017.

Articolul precedentFOTO | Ambulanţă implicată într-un accident grav în apropiere de Dej! O persoană a decedat, alta a fost rănită
Articolul următorPeste 10.000 de oameni au vibrat la We Love Retro pe muzica anilor ‘80 – ‘90, “Cause WE are young”