Îi iubim și îi avem pe mai multe culori. Ne place să îi asortăm cu outfituri în combinații îndrăznețe. Deși avem mai multe perechi, doar una rămâne preferata noastră. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le știai deja despre accesoriile pe care le îndrăgim atât de mult. În rândurile următoare ți-am pregătit alte câteva curiozități despre pantofi, așa că uite care sunt cele mai interesante șapte lucruri care e posibil să te surprindă.

1. Demult, doar bărbații purtau tocuri

În secolul X, bărbații care călăreau obișnuiau să poarte pantofi cu toc. Asta îi ajuta să țină mai bine picioarele în șa. Acum, că ai înțeles de ce majoritatea cizmelor de cowboy au tocuri, poate ar trebui să afli și că tocurile erau un simbol al bunăstării, de aceea erau purtate doar de către bărbații care făceau parte din aristocrația vremurilor respective.

2. Platformele erau dedicate actorilor greci

În Grecia Antică, principala formă de divertisment era reprezentată de piesele de teatru jucate în aer liber, în deja celebrele amfiteatre din piatră. Și cum metoda prin care audiența putea face diferența între personajele din centrul amfiteatrului era prin îmbrăcămintea acestora, trebuia să existe și o evidențiere a actorilor de tragedie, considerați a fi superiori celor de comedie. Așa au apărut platformele, pe care doar actorii buni îi purtau, în vreme ce bufonii jucau încălțați doar într-o pereche de șosete.

3. Sneakerșii și-au luat numele de la termenul englezesc to sneak, a se furișa

Bascheții, cu termenul lor original de sneakers, au o talpă din cauciuc care e foarte silențioasă la mers. Acest aspect le-a adus și numele, pentru că to sneak înseamnă în engleză a se furișa. Cu alte cuvinte, cei care poartă sneakerși pot păși fără a scoate vreun zgomot.

4. Pantofii Louboutin au o origine cel puțin interesantă

Christian Louboutin, creatorul de modă francez, a lansat la începutul anilor `90 ceea ce noi astăzi numim stilettos. Însă nu vorbim de orice model de stilleto, ci de cei care au talpa vopsită în roșu. Eleganți și sexy, deopotrivă, pantofii nu arătau inițial așa cum îi vedem astăzi. După ce a primit prototipul primei perechi de Louboutins, francezul nu a fost total mulțumit de aspectul lor, așa că a luat oja cu care secretara lui își făcea unghiile și a pictat talpa pantofilor în roșu aprins. 

5. Dependența de cumpărarea pantofilor te face mai deșteaptă

Dacă ai o obsesie în a cumpăra perechi de pantofi, indiferent de numărul celor pe care îi ai deja în arsenal, nu-ți face griji, pentru că acest obicei are o explicație psihologică. Dacă te gândeai că e pur și simplu o dependență, ai greșit. Suzanne Ferriss, doctor în psihologie, a declarat pentru o ediție a revistei Cosmopolitan din 2010 faptul că pasiunea pentru cumpărăturile de pantofi îți activează o parte a lobului frontal al creierului, denumit punctul colecționarilor. Așa că data viitoare când simți o nevoie acută să cumperi pantofi, satisface-ți-o liniștită. 

6. Audrey Hepburn este „vinovată” de moda loaferșilor

O adevărată icoană a femeii de carieră, care îmbină perfect succesul pe plan profesional cu cel din zona familiei, Audrey Hepburn este un simbol incontestabil al modei din toate timpurile. Ea este și cea care a adus pantofii loafers în trendurile feminine, purtându-i cu grație și delicatețe în Funny Face, un film din 1957. Considerați la vremea respectivă pantofi anti-fashion, loaferșii au traversat rapid granițele și s-au regăsit în pantofarele femeilor din toată lumea.

7. Pantofii cu talpă de plută au fost inventați de nevoie

În anii `40, când lumea traversa o perioadă foarte grea, Italia suferea de pe urma sancțiunilor economice lansate de celelalte state europene. Salvatore Ferragamo, celebrul creator de modă, s-a văzut nevoit să folosească pentru crearea platformelor pentru sandale plută, în loc de talpă clasică. Nu mică i-a fost mirarea după câteva săptămâni, când a văzut că trendul lansat a fost un real succes, fiind adoptat și purtat de cât mai multe femei din Italia, iar mai apoi din toată lumea. 

 

Articolul precedentBărbatul care a agresat o femeie aflată în cărucior cu rotile a fost reținut
Articolul următor213 cazuri noi de persoane infectate cu COVID în ultimele 24 de ore. Bilanțul total ajunge la 18.283