Zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Azi se pomenesc morții.

Ortodoxe
Sf. Sfinţiţi Mc. Efrem, episcopul Tomisului, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Capiton, Elpidie şi Eterie, episcopii de Herson
(Sâmbăta Sf. Mare Mc. Teodor Tiron – Pomenirea morţilor)

Greco-catolice
Sf. ep. m. Efrem, Vasile, Eugen, Agatodor, Capiton, Eterin şi Elpidiu din Cherson. Pomenirea morţilor

Romano-catolice
Ss. Perpetua şi Felicitas, m.

Sfântul Sfinţit Mucenic Efrem este pomenit în calendarul creştin ortodox la 7 martie, împreună cu ceilalţi Sfinţi Mucenici din Herson (Crimeea).

Sfântul Efrem a fost cel de-al doilea episcop cunoscut care a ocupat scaunul episcopal al Tomisului (secolul IV).

S-a născut în sudul Dunării, părinţii săi erau creştini şi l-au crescut în această credinţă. Mergând să se închine la Sfintele Locuri în care a trăit Mântuitorul, a rămas acolo şi a fost făcut preot la una din biserici, ajungând apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului (300-314).

La începutul secolului al IV-lea a fost trimis de patriarhul Ierusalimului să păstorească credincioşii daco-romani din Episcopia Tomisului şi să propovăduiască Evanghelia lui Hristos.

În acel timp erau martirizaţi pentru credinţa în Hristos zeci de creştini daco-romani, sciţi, besi, traci, greci şi capadocieni exilaţi în Dacia Pontica, ale căror sfinte moaşte episcopul Efrem le răscumpăra, le îngropa, înălţa biserici de lemn sau de piatră peste ele şi rânduia preoţi să slujească noaptea Sfânta Liturghie.

Sfântul Mucenic Efrem a fost prins, întemniţat şi chinuit cumplit la Herson (Crimeea) în marea persecuţie împotriva creştinilor din anii 304-305, declanşată de împăratul roman Diocleţian.

Mărturisind însă că este gata să-şi dea viaţa pentru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, i s-a tăiat capul în anul 304.

În prima sâmbătă din Postul Paştilor, în acest an la 7 martie, se face pomenirea minunii Sfântului Mare Mucenic Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Guvernatorul oraşului Constantinopol a primit atunci un ordin de la împărat să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sânge de la jertfele aduse zeilor.

Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere (colivă).

O săptămână, prima săptămână a Postului Mare, a durat acest lucru, iar produsele alimentare în acest timp s-au stricat şi a trebuit să fie aruncate în mare. La sfârşitul săptămânii, sâmbăta, creştinii au făcut pomenirea Sfântului Mucenic Teodor. (surse: „Patericul românesc”, Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Sihăstria; vol. „Vieţile Sfinţilor”) 

 
Articolul precedent„Sunt foarte dezamăgită”. Simona Halep s-a retras de la Indian Wells
Articolul următorOficial american din Sănătate încalcă propriile sfaturi împotriva coronavirusului