În cadrul manifestărilor organizate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, cu ocazia Anului Centenar, a fost deschisă o expoziţie foto-documentară prilejuită de împlinirea a 48 de ani de la moartea cardinalului Iuliu Hossu. Accesta a fost episcop greco-catolic de Gherla (din 1917) şi apoi de Cluj-Gherla (din 1930), militant pentru Unire, cel care a citit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia „Proclamaţia de Unire cu Ţara”.
Membru al Consiliului Dirigent, a făcut parte din delegaţia care a prezentat Hotărârea de Unire Regelui Ferdinand, la Bucureşti. Senator de drep în Parlamentul României, după Dictatul de la Viena, rămâne în Transilvania ocupată de horthyşti, protestând în numeroase rânduri împotriva represiunii la care era supusă populaţia românească, dar şi cea evreiască, de către autorităţile maghiare.
Alături de alţi preoţi şi episcopi greco-catolici a fost arestat, fiind închis în renumitul penitenciar din Sighet, fiind apoi stabilit obligatoriu în domiciliu obligatorie pe termen nelimitat la mănăstirile Ciorogârla şi Căldăruşeni. A murit la 28 mai 1970 la spitalul Colentina din Bucureşti.
În martie 1969 Papa Paul al VI-lea îl declarase cardinal „In pectore” al Bisericii Catolice. Toate materialele prezentate, câţ şi filmuleţul realizat cu acest prilej oglindesc viaţa şi activitatea cardinalului Iuliu Hossu, personalitate de seamă a Bisericii Greco-Catolice, legată şi de oraşul Gherla.
Printre vizitatorii expoziţiei s-au aflat şi elevii Liceului Tehnologic Gherla şcoală cu care Centrul colaborează în condiţii excelente. Poza cardinalului Iuliu Hossu apare în holul principal ca şi Fotografia Săptămânii.
În perioada următoare, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla vor mai fi organizate şi alte activităţi educative -culturale şi expoziţii dedicate Anului Centenar.