Luna decembrie a marcat începutul unui program comunitar special în Municipiul Cluj-Napoca, destinat pensionarilor care doresc să își dezvolte abilitățile digitale. Proiectul pilot, sub denumirea „Digital Seniors” – Curs gratuit de utilizare calculator, telefon mobil, tabletă și internet – este implementat prin colaborarea Primăriei cu Transilvania It Cluster / ARIES Transilvania și compania AROBS, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT.

Tehnologia nu reprezintă un scop în sine și nu este în folosul oamenilor, dacă nu este incluzivă. Tehnologia este un instrument prin care facem viața oamenilor mai bună. Acest program demonstrează capacitatea comunității noastre de a utiliza tehnologia în folosul tuturor clujenilor și arată faptul ca avem un <<smart city>> pentru <<smart citizens>>.

Mulțumiri speciale tuturor partenerilor care au făcut posibil acest program și au demonstrat că poate fi un drum scurt de la vorbe la fapte.


Programul este implementat prin colaborarea entităților din variate sectoare de activitate de la nivelul orașului (sector public, mediu privat, societate civilă, cetățeni), iar rezultatele de până acum subliniază necesitatea și în special, dorința participanților de a continua cursurile în 2019.

Joi, 13 decembrie 2018, a fost ultima zi de cursuri din prima lună a programului. 60 de pensionari au participat până acum la aceste cursuri „de digitalizare”, prin care seniorii din Cluj-Napoca pot învăța și extinde cunoștințele în ceea ce înseamnă utilizarea tehnologiei pentru o viață mai ușoară.

Ce vor învăța concret participanții la cursuri: cum să folosească internetul pentru comunicare, inclusiv rețelele de socializare, diverse aplicații, cum să plătească online taxe și impozite etc. Primăria Cluj-Napoca are peste 65 de aplicații și proceduri digitale, pe lângă Antonia, primul funcționar public virtual din România, care procesează momentan 90 de cereri de la cetățeni, non-stop.

Cursurile „Digital Seniors” se desfășoară la sediul Arobs din cartierul Mărăști și la Centrele de zi pentru vârstnici ale Direcției de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca. Proiectul este sprijinit de Compania de Transport Public Cluj-Napoca, iar partener educațional este Simplon Romania.

Programul are nevoie în continuare de implicarea comunității, în special la nivel de număr de persoane dedicate care să poată susține aceste cursuri în ritmul solicitat de pensionarii clujeni.

Articolul precedentFestivalul județean de colinde „Se-aude lin spre seară…!”
Articolul următorUn nou mare concert la Cluj! Tom Jones va concerta în 2019