Ministrul Lucian Bode anunță că depistarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor special dresați va fi posibilă și pe Aeroportul internațional din Cluj-Napoca, după proiectul-pilot de la Sibiu.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat luni, 23 august, într-o conferinţă de presă, că Proiectul Centrului Chinologic de la Sibiu de depistare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 va fi extins în ţară, în primul rând pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

„Vor fi aceiaşi câini şi la Cluj, şi la Sibiu, vom alege câteva zile pe săptămână, câteva curse internaţionale. Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în aşa fel încât să îşi desfăşoare activitatea. România este printre puţinele ţări din lume care a implementat un astfel de proiect”, a afirmat  Lucian Bode.

El a arătat că cei cinci câini folosiţi pe Aeroportul din Sibiu au depistat mai mulţi pasageri infectaţi cu noul coronavirus. Proiectul-pilot de la Sibiu a fost lansat pe 15 iulie, iar în urmă cu două săptămâni au fost depistate și primele persoane infectate cu coronavirus.

„Am lansat un proiect pilot al Centrului Chinologic de la Sibiu şi mă bucur că a avut rezultate. Pe Aeroportul Sibiu au fost executate 30 de misiuni cu cei 5 câini şi 3 poliţişti. Exemplarele canine au semnalat un număr total de şapte persoane, dintre care una avea aproximativ trei săptămâni de la momentul în care a fost confirmată ca fiind infectată, o persoană a fost testată şi confirmată pozitiv cu test rapid şi ulterior cu test PCR.

Două persoane au fost semnalate şi testate negativ la testul rapid de pe aeroport, dar care au fost carantinate pentru că nu au făcut dovada vaccinului, şi trei persoane semnalate şi care au fost testate negativ cu test rapid şi carantinate pentru că nu aveau schema completă de vaccinare”, a mai explicat Lucian Bode.

Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne la Cluj-Napoca, unde s-a aflat luni cu prilejul inaugurării Grupării mobile de Jandarmi.

Primul pasager infectat cu SARS-CoV-2 a fost depistat pe aeroportul din Sibiu pe 7 august. Acesta, deși fusese imunizat, cu toată schema de vaccinare anti-COVID-19, a fost testat pozitiv cu un test antigenic, rapid.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentOrganizatorii UNTOLD au început construcția celui mai mare festival din Europa organizat în acest an
Articolul următorVIDEO | Locomotivă cuprinsă de flăcări în judeţul Cluj! 60 de pasageri au fost evacuaţi