Infrastructura rutieră precară din ţara noastră îţi poate produce surprize neplăcute la tot pasul. Mulţimea de gropi, diferenţele de nivel dintre borduri şi carosabil, şinele de tramvai şi în special obstacolele de pe carosabil (şuruburi, cuie, resturi de tablă, etc.) pot înţepa oricând roţile. Ca să înlocuieşti un cauciuc, ai nevoie de roată de rezervă, cric şi cheie de roţi, elemente pe care le găseşti în portbagaj. Iată care sunt paşii de urmat.

Maşina trebuie să fie într-un loc sigur

Indiferent de locul în care ai constatat că ai o pană de cauciuc, maşina trebuie să fie în siguranţă, pe o suprafaţă dreaptă. Dacă e în parcarea proprie, asigură-te că ai loc pentru manevrele de montat şi demontat roţile. În schimb, dacă se întâmplă în mers, de îndată ce constaţi această problemă, trebuie să parchezi pe marginea drumului, tot pe o suprafaţă plană, însă pe cât posibil fără a deranja traficul rutier. În primul rând, trebuie să aşezi cele două triunghiuri reflectorizante la vedere, pentru a fi observat de ceilalţi şoferi. Suprafaţa plană, fără înclinaţie, te va ajuta să ridici maşina pe cric, prevenind riscul accidentelor provocate de deplasarea acesteia. Dacă ai cutie automată, aşează maneta în poziţia P, iar dacă e manuală, în orice viteză. Acţionează frâna de mână.

Roata de rezervă, tot timpul pregătită

Pentru a putea înlocui cauciucul avariat cu roata de rezervă, aceasta din urmă trebuie să fie în permanenţă pregătită de echipare pe maşină. Verifică periodic presiunea anvelopei de rezervă din portbagaj, pentru a nu fi surprins că, odată montată pe maşină, este dezumflată şi nu o poţi utiliza. Acest neajuns poate fi prevenit prin achiziţia unui compresor portabil, care se conectează la priza electrică a maşinii. Pentru cele mai multe maşini, roata de rezervă respectă întocmai dimensiunile celorlalte anvelope. Există însă şi excepţii, în special pentru creșterea spaţiului de depozitare din portbagaj. Spre exemplu, dacă ai pe maşină anvelope de vară 225 45 R17, roata de rezervă poate fi slim, respectând dimensiunile de înălţime şi diametru, însă cu o bandă de rulare mult mai îngustă.

Demontează roata avariată de  pană

După ce ai asigurat maşina, trebuie să slăbeşti şuruburile de la roata dezumflată, folosind cheia de roţi. În continuare, pregăteşte maşina pentru a fi ridicată pe cric. Ca măsură suplimentară de siguranţă, poţi bloca roata opusă cu două pietre, lemne sau alte obiecte, pentru a preveni căderea maşinii în momentul când o ridici. Utilizarea cricului este destul de uşor de intuit. Partea inferioară trebuie să fie tot timpul dreaptă, pe suprafaţă plană, iar partea superioară intră în locaşul special din caroserie sau se montează pe şasiu. Odată ce ai ridicat automobilul, până când roata dezumflată nu mai atinge carosabilul, demontează şuruburile şi apoi cauciucul cu pană.

Echipează roata de rezervă

Roata de rezervă trebuie potrivită în dreptul găurilor prezoanelor, după care înfiletezi şuruburile până la capăt. Coboară maşina de pe cric şi verifică presiunea roţii montate. Nu uita să strângi prezoanele cu forţă, cu cheia de roţi. După ce ai terminat, strânge toate uneltele folosite şi aşează-le în portbagaj, lângă roata cu pană. Dacă anvelopa este de dimensiuni normale, te poţi deplasa în siguranţă, însă tot trebuie să ajungi la o vulcanizare, pentru a o repara. Dacă însă foloseşti o roată de rezervă slim, asigură-te că respecţi indicaţiile transmise de producător. Majoritatea nu permit deplasarea cu viteze mai mari de 50 km/h şi recomandă ca primul drum să fie făcut la o vulcanizare pentru a monta o anvelopă de dimensiuni egale cu celelalte trei.

O pană de cauciuc nu înseamnă că trebuie să apelezi la platforma auto pentru transport. O poţi rezolva, cu puţină îndemânare, în parcare sau pe marginea drumului.

Articolul precedentCoVid-19: 681 de cazuri noi la nivel național, la doar 8.570 de teste! 12 pacienți au decedat
Articolul următorAccident între Cluj-Napoca şi Oradea! Impact între un autotren şi un autoturism