Ambasadorul Italiei în România, Excelența Sa Marco Giungi și-a anunțat participarea la evenimentul “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena”, organizat de Clubul Italian de Afaceri (IBC) pe 24 martie, de la ora 16:00, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.

Evenimentul este structurat în două părți: prima de tip conferință publică, a doua sub formă de workshop destinat tuturor celor interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia.

AGENDA:

15:30Întâmpinare și înregistrare invitați

16:00- Conferință

Tema generală: Italia și România- relații și consecințe după intrarea ultimei în Uniunea Europeană- analiză din punct de vedere economic, istoric, cultural, religios.

Speakeri:

  • Ambasadorul Italieiîn România, ES Marco Giungi
  • Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Crețu
  • Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei Andreicuț
  • Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc
  • Consulul onorific al Italiei la Cluj, ES Massimo Novali
  • Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár
  • Inițiatorul proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders, Marius Bostan
  • Reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia, părintele reverend Octavian Schintee
  • Președintele Institutului Național de Asistență Socială din Italia (INAS), Gianluigi Petteni
  • Președintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patanè 

17.30- Coffee break

18.00- Lansare de carte

În premieră în România, se lansează volumul “Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană”, în prezența autorilor: profesorul Marian Mocanu și jurnalista Irina Niculescu.

Cei doi autori, care trăiesc de peste 20 ani în Italia, vor discuta cu publicul despre provocările cu care se confruntă românii din Diaspora. Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia. Evenimentul nu va fi o simplă prezentare a cărții, ci va aborda tema și din perspective practice, economice și sociale. Astfel, în continuarea lansării de carte va fi organizat un workshop la care sunt invitați să participe toți cei interesați de problematica specifică a emigrației în și din Italia.

18.30- Workshop

Teme practice: pensiile de muncă și de invaliditate, asistența și indemnizațiile sociale și de șomaj, consolidarea perioadelor de contribuție pentru pensia din Italia și România, etc.

Vor răspunde întrebărilor participanților la workshop:

  • Gianluigi Petteni- președinte INAS
  • Gianluca Lodetti- responsabil INAS Estero
  • Cesare Insinsola- responsabil INAS Romania
  • Angelo Antognetti- președinte Asociația „Futura”
  • Alessandro Rossi- președinte Asociația „Poiesis”

La sfârșitul atelierului, președintele Institutul Național de Asistență Socială din Italia (INAS) va semna un acord de o importanță istorică cu Asociația Italo-Română „Futura“, pentru a oferi, pentru prima dată în mod direct la Cluj, asistență cetățenilor români care au lucrat în Italia și cetățenilor italieni care locuiesc aici.

Despre ES Marco Giungi, Ambasadorul Italiei în România

ES Marco Giungi s-a născut la Ancona, în 4 octombrie 1962 și a absolvit Facultatea de Drept în Bologna, în 1987.

După ce a executat serviciul militar, ca ofițer în Marină, în 1991 și-a început cariera diplomatică, la Directia Generală pentru Migrație și Afaceri Sociale. În 1992 a ocupat funcția de vicar al ambasadorului la Ambasada din Yaounde, Camerun, iar în 1996, aceeași funcție, dar la Ambasada din Seul.

S-a întors la Roma în 2000, la Direcția Generală pentru Afaceri Politice Multilaterale și Drepturile Omului. Doi ani mai târziu, a fost numit șeful Administrației Generale pentru Asia si Oceania, Pacific și Antarctica. Ulterior, el a ocupat funcțiile de Consul General la Amsterdam și de cel de-al doilea Consul al Ambasadei din Pretoria.

În 2008, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe din Italia, la Direcția Generală pentru Globalizare și Probleme Globale. Apoi s-a mutat la Direcția Generală pentru Italienii din Străinătate și Politici de Migrație, unde, în 2013, a devenit director general adjunct și director central pentru serviciile italienilor din străinătate.

Căsătorit cu Federica Bartolini, are doua fiice, Lavinia și Ludovica.

În 2008, ES Marco Giungi a primit titlul „Ordin de merit al Republicii Italiene” în rang de ofițer.

Evenimentul “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena” este organizat de Italian Business Club, cu patronajul Ambasadei Italiei în România, în parteneriat cu Romanian Business Leaders și Radio Renașterea și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.

 

Articolul precedentFOTO | Maşină distrusă de flăcări pe Autostrada Transilvania
Articolul următorUn jucător al CFR Cluj a plecat în cantonament cu Naționala U21