Aparatele Real Time PCR pe care Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) le utilizează pentru depistarea pestei porcine africane, pot depista prezența coronavirusului.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor ne-a precizat că instituția pe care o conduce a comandat deja un astfel de aparat, în contextul extinderii focarelor de pestă porcină din județ, însă la nevoie acesta va putea fi dat în folosință Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna sau Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.   

„O parte dintre ele, în funcție de fluxul pe care îl au, pot să fie folosite și pentru depistarea coronavirusului. Sunt niște dozatoare, este un sistem electronic, și este un analizor, să zicem așa, care este legat de calculator și poate citi rezultatul. Noi am semnat contractual cu AFIR-ul, pentru că prin AFIR putem să îl achiziționăm, dar încă nu am primit aparatul. Noi, practic, atunci când l-am solicitat, l-am solicitat pentru pesta porcină africană, dar în funcție de nevoie normal că îl vom da în folosință la DSP, spital și cine o să facă testele”, ne-a spus directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor

Potrivit acestuia, un astfel de aparat costă aproximativ 70.000 euro.

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat în cadrul audierilor care au avut loc la Parlament, că la nivel naţional există pentru depistarea coronavirusului 10.000 de teste Real Time PCR şi 50.000 de teste rapide în depozitele UNIFARM.

El a precizat că cele mai fiabile sunt testele de tip Real Time PCR, care însă se realizează la indicaţii epidemiologice stricte.

Articolul precedentStare de urgență, în România. Ministrul de Interne, ANUNȚ de ultimă oră
Articolul următorMinistrul Finanțelor, anunț important despre pensii și salarii în perioada stării de urgență