Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Wikimedia România, organizează joi, 1 noiembrie, între orele 14.00 şi 16.00 atelierul de creare de conținut digital intitulat „Utilizarea platformei online Wikimedia pentru învățarea realizării de conținut științific în format digital de către studenții la specialitatea Istorie”.

Atelierul deschide etapa a doua a proiectului „Realizarea biografiilor online ale delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, care a debutat în luna aprilie 2018 și în cadrul căruia au fost realizate, până în prezent, biografiile a peste 500 de delegați. Obiectivul acestei etape este să ducă numărul biografiilor Wikipedia ale delegaților la Marea Adunare Națională la peste 1000.

Deputații la Marea Adunare Națională, cei care au votat unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918, au fost aleși de românii din întreaga Transilvanie, dar și de instituțiile sociale, economice și ecleziastice ale acestora. Mulți dintre ei au fost țărani sau intelectuali din mediul rural, iar biografiile lor au fost cu greu recuperate de istorici. Despre unii nu se cunosc decât informații trunchiate.

Cunoașterea biografiei lor, dincolo de simpla nominalizare, reprezintă nu doar o necesitate generată de momentul în care ne aflăm, ci și o contribuție importantă la istoria locală a zeci de comunități din Transilvania.

În acest context, prin colaborarea dintre Facultatea de Istorie și Filosofie și Wikimedia România, cu sprijinul studenților voluntari și al comunității Wikipedia România, sperăm să facilităm accesul publicului larg la cât mai multe astfel de biografii, să le scoatem dintre paginile cărților de specialitate și să le popularizăm în mediul digital”, afirmă coordonatorii proiectului.

La proiect participă, alături de coordonatori, un număr de 15 voluntari studenți.

Proiectul se va finaliza la începutul lunii decembrie, când va avea loc premierea celor mai valoroase contribuții și prezentarea publică a rezultatelor.

Pe termen mediu și lung, proiectul reprezintă o etapă dintr-o serie de activități ce au ca obiectiv formarea viitorilor editori Wikipedia din rândul studenților la Istorie, asigurându-se astfel calitatea și profesionalismul contribuțiilor digitale de popularizare în acest domeniu.

Atelierul va avea loc joi, 1 noiembrie, orele 14.0016.00, la sediul Facultății de Istorie și Filosofie (strada Napoca nr. 11, et. 1, sala Francisc Pall).

Articolul precedentFestivalul de știință „SciFest Cluj-Napoca – The science of things” organizat la UBB
Articolul următorFOTO | Turneul Classic Unlimited 2018 a ajuns la Cluj