Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat miercuri contractele de finanțare pentru trei rute turistice și culturale incluse în Componenta 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență: ruta castrelor, ruta castelelor și ruta cetăților. Aceste rute sunt incluse în programul „România Atractivă”, prin care se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

Ruta castrelor romane – 12,73 milioane euro

Prin înființarea acestei rute, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean și cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex și cea mai lungă porțiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanțate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, județul Cluj și de castrul de la Arutela, județul Vâlcea.

Ruta castelelor – 22,25 milioane euro

Prin această investiție se urmărește înființarea unei rute a castelelor cele mai reprezentative din România și recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum și restaurarea a 5 castele: Castelul Teleki, Castelul Urmánczy, Castelul Corvinilor, Castelul Beldy, Castelul Kálnoky.

Ruta cetăților – 10,4 milioane euro

Prin ruta turistică dedicată cetăților se dorește restaurarea a cinci cetăți din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighișoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetății, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Brașovului, Cetatea Nobiliară Colțești.

Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

Cele 12 rute sunt:

  • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
  • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
  • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
  • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
  • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
  • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
  • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
  • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
  • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
  • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
  • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

 
Articolul precedentParlamentul European cere o activitate mai intensă și mai multă ambiție din partea UE în domeniul cyber
Articolul următorUn apel pentru montarea de panouri fotovoltaice de către instituțiile publice ar putea fi lansat la sfârșitul acestui an