Avanpremiera filmului ”Cardinalul”, semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, va avea loc la Cluj, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 20:00.

La eveniment sunt aşteptaţi regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar, care, la sfârşitul proiecţiei, vor aloca timp discuţiei cu publicul.

Ecranizarea prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Acţiunea se petrece în anii ’50, când conducătorii bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și perfidelor mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar. În alte roluri Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

 

Articolul precedentRestricţii de circulaţie în cartierul Gruia din Cluj-Napoca
Articolul următorÎntreruperi de curent electric la Turda. Vezi când