Administrația Națională de Meteorolgie a emis,miercuri, două avertizări COD GALBEN  și COD PORTOCALIU de ploi torențiale și furtuni, pentru cea mai mare parte a țării, valabile astăzi începând de la ora 17.00, până vineri la ora 11.00. 

 

 

Astfel, avertizarea COD GALBEN este valabilă pentru Transilvania, Maramureș și zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali, unde, în intervalul menționat, temporar se vor semnala averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Potrivit ANM, astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar în intervale mai scurte de timp.

 

Avertizarea COD PORTOCALIU este valabilă pentru Banat și Crișana, precum și în zona de munte, unde, în intervalul menționat, vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 70 l/mp.
La altitudini de
peste 1.700-1.800 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud