Începând cu 1 iulie, sistemul e-Factura a devenit obligatoriu pentru toți emitenții de facturi din România, prestatori de servicii și livratori de bunuri.

Important de reținut este că această obligativitate de transmitere în sistemul e-Factura se referă momentan doar la facturile emise către persoane juridice, nu și către persoane fizice, chiar dacă în viitor se prevede ca și acestea din urmă să fie transmise tot prin sistemul  e-Factura.

Avocatul brașovean Dan Henegar atrage atenția că ANAF poate aplica amenzi uriașe dacă nu sunt respectate noile norme care au intrat în vigoare de câteva zile.

Trebuie reținut că în anumite condiții, spre exemplu, atunci când emitentul facturii este înregistrat în scopuri de TVA, emiterea de facturi către persoane fizice este obligatorie și la acest moment, doar transmiterea acestora prin sistemul e-Factura nu este obligatorie acum. Dacă această obligativitate de transmitere în e-Factura nu este respectată, ANAF va aplica amenzi care pot ajunge la sume importante, iar pentru destinatarul facturii există interdicția de a înregistra în contabilitate factura primită altfel decât prin SPV e-Factura, concomitent cu excluderea acestei facturi netransmise de la calculul cheltuielilor și al TVA-ului deductibile”, a precizat Dan Henegar.

Practic, singura modalitate prin care o factură va fi considerată în viitorul foarte apropiat ca fiind întocmită în mod legal este ca aceasta să fie transmisă în sistemul electronic e-Factura, susține avocatul brașovean.

Această împrejurare presupune ca firma care cumpără servicii sau bunuri să urmărească în mod activ dacă factura respectivă le-a fost transmisă prin SPV și ulterior să o înregistreze. Cum trebuie să procedeze cei care, din diverse motive, nu pot transmite facturile prin noul sistem electronic impus de lege de la 1 iulie ne spune tot Dan Henegar:

În cazul netransmiterii din diverse motive, defecțiuni tehnice sau așa mai departe, ambele părți vor trebui să acționeze pentru transmiterea facturii în termen legal, transmițându-și eventual notificări sau atrăgându-și reciproc atenția, altfel existând sancțiuni pentru ambele părți implicate”.

În final, Dan Henegar ne-a transmis cât de utilă este implementarea sistemului e-Factura.

Consider că introducerea obligativității transmiterii facturilor doar prin sistemul  e-Factura este un pas important în lupta împotriva evaziunii fiscale și rămâne să vedem cât de eficient va fi implementat și cât de bine va susține partea tehnică avalanșa de facturi care vor fi transmise. Eu sunt încrezător în acest sistem”.

Articolul precedentReparaţiile pe partea bulgară a Podului Prieteniei încep din 10 iulie
Articolul următorJO 2024: 107 sportivi români vor concura la 18 discipline