? Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

O zi dedicată tehnologiei și experiențelor inedite la „Bosch Future Mobility Day”

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a organizat duminică, 19 mai, a doua ediţie a evenimentului „Bosch Future Mobility Day” (BFMD) la Centrul de Inginerie Bosch.

Peste 2.000 de vizitatori au interacţionat cu tehnologii de ultimă generație dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj, iar competiția Bosch Future Mobility Challenge şi-a desemnat câştigătorii.

Maşini autonome dezvoltate de studenţi

Cu scopul de a-i implica pe studenții pasionați de tehnologie într-o competiție dedicată vehiculelor autonome, Bosch Future Mobility Challenge a fost unul dintre punctele de atracţie ale evenimentului. În competiţie au fost selectați 100 de studenţi, de la universități tehnice din România și Republica Moldova, formând 22 de echipe participante. Aceştia au lucrat aproximativ cinci luni, împreună cu experții Bosch, la dezvoltarea de algoritmi de conducere autonomă pentru mașini la scara 1:10. „Am fost foarte impresionat de studenţii talentaţi, pasionați și foarte bine pregătiți din punct de vedere tehnic, care au participat în acest an la Bosch Future Mobility Challenge. Mi-ar plăcea să îi văd pe acești studenți talentați şi la anul, la cea de-a treia ediție. Talentul lor este esenţial pentru viitorul nostru, deoarece ei sunt cei care ne vor ajuta să depăşim provocările viitorului”, a spus Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

După ce în semifinale s-au clasat opt echipe, concursul a fost câștigat de echipa „Petrekere Fantomă în Rachetă” de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), specializarea mecatronică, formată din Rareș Lemnariu, Mircea Muntean, Daniel Mureșanu, Alin Opriș și mentorul Alin Pleşa. „Am lucrat timp de patru luni și jumătate la acest proiect, câte 6-8 ore pe zi, de două ori pe săptămână. Ne-am gândit că o să fim pe podium, dar nu ne-am așteptat să câștigăm chiar premiul întâi. Suntem foarte bucuroși”, a declarat Rareș Lemnariu, coordonatorul echipei „Petrekere Fantomă în Rachetă”.

Următoarele două poziţii au fost ocupate de echipele „Hakuna Matata” (UTCN), respectiv „The Pelicans” (Universitatea Politehnică din București). Premiul publicului a fost câștigat de echipa „The Pelicans”.

O zi dedicată tehnologiei alături de familie şi prieteni

În cadrul evenimentului organizat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, alături de fabrica Bosch din Cluj, participanții au asistat la demonstrații cu mașini care parchează singure sau care frânează automat la detecţia bicicletelor. De asemenea, au testat scutere și biciclete electrice și simulatorul de accidente Titi Aur. Multe dintre tehnologiile prezente la eveniment au fost aduse pentru prima oară în România, cum ar fi sistemul de proiecție interactivă pentru bucătării Bosch PAI, prima dată prezentat anul acesta la Consumer Electric Show (CES) în Las Vegas. „M-am bucurat să văd atât de mulţi participanţi la eveniment. Sunt recunoscător tuturor colegilor mei și tuturor voluntarilor care au făcut posibilă această zi specială, nu numai pentru noi, ci și pentru vizitatorii noştri”, a spus Raabe.

Cei 300 de copii prezenți la eveniment au avut o zonă specială dedicată, unde au participat la activitățile şi atelierele de creaţie organizate de eematico, Yuppi Camp și Beard Brothers. În același timp, pasionații de tehnologie au luat parte la conferința interactivă Bosch Future Mobility Talks, a cărei temă centrală a fost depășirea marilor provocări. Printre subiectele abordate în sesiunile de discuţie se numără: mobilitate conectată, Deep Learning, live-hacking, inteligenţă artificilă, digitalizare şi inovare, leadership.

Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acordă o importanță deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generaţie. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, tinerii ingineri din Cluj dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, conectată, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice, sunt doar câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca.

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 7.000  de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.  În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării. 

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 77,9 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 69.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.

Compania a fost înfiinţată în 1886 la Stuttgart de către Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanică fină și inginerie electrică”. Structura specială a acţionariatului Robert Bosch GmbH asigură libertatea antreprenorială a grupului Bosch, permiţând companiei să planifice pe termen lung şi să facă investiţii semnificative pentru asigurarea viitorului său. 92 de procente din acţiunile Robert Bosch GmbH sunt deţinute de fundaţia caritabilă Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt deţinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Funcţiile de conducere antreprenorială ale grupului sunt îndeplinite de acest trust. Restul de acţiuni sunt deţinute de familia Bosch și de Robert Bosch GmbH.

Articolul precedentNumăr record de vizitatori la Noaptea Muzeelor UBB
Articolul următor„Formăm campioni” – o campanie marca UBB în comunitate (FOTO)