Un bust al Majestății Sale Regelui Mihai I a fost dezvelit la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Bustul este amplasat la intrarea în Aula Magna Mihai Șerban a universității clujene.

Dezvelirea bustului a avut loc în contextul în care universitatea clujeană sărbătorește 150 de ani de la înființare și 100 de ani de învățământ agronomic românesc la Cluj. Regele Mihai I este cel care a readus la Cluj universitatea clujeană, după eliberarea Transilvaniei de Nord, în 1945. Regele Mihai I a vizitat universitatea clujeană în repetate rânduri. În perioada interbelică, pe când purta titlul de Mare Voievod de Alba Iulia, a inaugurat, alături de Regele Carol al II-lea, mai multe clădiri ale universității. După Cel de-al Doilea Război Mondial, Majestatea Sa a decis revenirea la Cluj a universității clujene, care plecase în refugiu la Timișoara, în perioada ocupației Transilvaniei de Nord. După căderea comunismului, Regele Mihai I a devenit Doctor Honoris Causa al universității clujene. Membrii Familiei Regale a României au vizitat de mai multe ori USAMV Cluj.

Cu ocazia aniversării, USAMV Cluj a fost decorată cu Ordinul Spiru Haret al Ministerului Educației, iar rectorul Cornel Cătoi a fost decorat cu Crucea Transilvană de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

La ceremoniile aniversare au participat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, consilierul prezidențial Ligia Deca, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără, președintele Consiliului Rectorilor din România, Sorin Câmpeanu, mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, Adrian Oros, primarul Clujului, Emil Boc, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, președintele clusterului AgroTransilvania, Istvan Vakar, reprezentanți ai 69 de universități românești și alte personalități.

La USAMV, în acest zile, se desfășoară și lucrările Consiliului Național al Rectorilor.

Articolul precedentCastelul Bánffy și-a regăsit prințesa: Florence
Articolul următorMitropolitul ortodox al Clujului i-a premiat pe elevii de 10 la Bacalaureat