Cei mici se pot confrunta cu probleme ale spatelui chiar de la vârste fragede, acestea fiind cauzate de poziția pe care o adopta în bancă, modul în care stau aplecați asupra caietelor, unghiul din care aceștia privesc la tablă sau la monitor etc. Fără a fi corectate la timp, toate aceste greșeli de postură pot afecta atât forma firească a coloanei vertebrale, cât și vitalitatea mușchilor spatelui. În același timp, o poziție incorectă în bancă sau la biroul de acasă poate cauza și o serie de afecțiuni oftalmologice. Așadar, discutăm împreună astăzi despre educația corectă privind poziția sănătoasă a copiilor, atunci când aceștia învață: 

Reguli esentiale ale unei poziții corecte pe scaun 

Atunci când se află așezați pe scaunul de la birou, ascultând informațiile pe care învățătoarea, diriginta sau profesorii le oferă (așadar, nu trebuie să scrie sau să citească), copiii trebuie să aibă spatele perfect lipit de spătar, iar șezutul trebuie să fie cât mai aproape de baza acestuia. În același timp, micuții trebuie să învețe că gleznele, șoldurile și genunchii trebuie să formeze un unghi de 90°. 

Atunci când sunt cu întreaga clasă în laboratorul de informatică, cei mici trebuie să își regleze scaunul astfel încât monitorul să fie la înălțimea ochilor, sau cu aproximativ 5 centimetri mai jos. Atunci când tastează, coatele trebuie să rămână în permanență pe masă. De asemenea, scaunul (cel puțin cel de la biroul de acasă) trebuie să faciliteze atingerea podelei cu ambele picioare. Acestea nu trebuie să se balanseze în aer, atunci când cei mici învață. 

Nu se recomandă ca puștii să stea “picior peste picior”, atunci când se află în bancă. Aceasta poziție poate dăuna mușchilor, existând și riscul ca zona pelviană să fie afectată. Evident, intervine și nevoia de mișcare a picioarelor, mai ales atunci când copiii petrec în șezut o perioadă de aproximativ 60 de minute. În aceste condiții, încrucișarea gleznelor reprezintă o alternativă la poziția “picior peste picior”. 

Efecte nefaste ale unei poziții incorecte pe scaun 

O poziție incorectă pe scaun îi poate determina pe cei mici să își caute în permanență un mod de a sta cât mai confortabil, toată această agitație perturbându-le atenția de la lecții. 

Mai mult decât atât, o postura incorectă a corpului, în timp ce se află în bancă, poate determina dureri severe de spate, precum și o stare exacerbată de oboseală. În aceste condiții, nevoia unui ghiozdan de calitate, produse gândit să ofere confort și stabilitate, este binevenită. 

Cum alegem corect rucsacii și ghiozdanele pentru copii?

Pentru a le cumpăra celor mici doar rucsaci si ghiozdane de calitate, se recomandă respectarea următoarelor criterii de alegere: 

  1. Dimensiune rucsaci și ghiozdane pentru copii 

Este indicată alegerea unui produs cu o dimensiune direct proporțională cu înălțimea celui mic. Nerespectarea acestui prim criteriu de alegere poate accentua și mai mult durerile de gât și spate, cauzate de poziția incorectă din banca. Așadar, pentru un maxim de confort, aceste produse nu trebuie să coboare mai jos de linia mijlocului și nu trebuie să urce mai sus de zona umerilor. 

  1. Greutate rucsaci și ghiozdane pentru copii

Mai puțin de 15% din greutatea celui mic. Aceasta este greutatea optimă a celor mai bune produse din această categorie pentru școală și grădiniță, incluzând în calculul acestei valori și incarcatura pe care elevii sau preșcolarii trebuie să o care în fiecare zi de scoală sau grădiniță. 

  1. Bretele rucsaci și ghiozdane pentru copii

Cele mai bune bretele pentru rucsaci și ghiozdane au menirea de a distribui uniform pe umeri greutatea bagajului. În cazul în care se optează pentru un ghiozdan de școală cu o singură bretea, purtarea acestuia poate cauza dureri la nivelul gâtului și al umerilor. Mai mult decât atât, bretelele trebuie să fie ajustabile, pentru a se putea regla cât mai bine ghiozdanul (conform specificațiilor pe care le-am discutat puțin mai sus). Bretelele căptușite aduc un plus de confort în timpul mersului, iar bretelele cât mai late susțin și mai bine întregul efort depus. 

Ortopezii pediatri susțin importanța unei poziții corecte la birou, pe întreaga perioadă a lecțiilor, dublată de purtarea unui ghiozdan potrivit pentru cel mic. Implementarea acestor măsuri împiedică apariția timpurie a unor probleme de sănătate precum cifoza, lordoza sau durerile lombare. 

Articolul precedent100% TU DECIZI! Clotilde Armand, conectată bine la banul public. A încasat milioane din paguba adusă de Bechtel
Articolul următorSute de persoane verificate la Cluj pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2