Prețurile tot mai mari ale proprietăților imobiliare, precum și durata mare a timpului de construcție pentru casele noi, îi determină pe tot mai mulți români să caute soluții alternative. Casele din lemn sunt mai ieftine și mai ușor de montat, iar durata în care poate fi ridicată o astfel de casă variază de la două zile la o săptămână.

Cluj-Napoca este orașul cu cel mai scumpe proprietăți imobiliare. Prețul mediu al unui apartament trece de 1.500 de euro pe metrul pătrat. În acest context, tot mai mulți oameni caută soluții mai ieftine. Cea mai la îndemână este reprezentată de casele de lemn. O companie vinde pe Internet case de 19.000 de dolari, care au un parter de 28 de metri pătrați, iar podul este transformat în dormitor. Proprietarii primesc trei pachete, în care se află inclusiv cuiele și șuruburile necesare pentru montarea casei. Ei trebuie însă să își amenajeze singuri rețelele de utilități, precum și să își facă singuri izolația termică a casei. O altă companie construiește case din lemn ale căror prețuri pornesc de la 167 de euro pe metrul pătrat și pot ajunge la 399 de euro pe metrul pătrat. Firma cu pricina a ridicat astfel de case și în Franța, Italia, Belgia sau Luxemburg. În fine, există și un antreprenor care a creat la Câmpeni case din panouri multistratificate din lemn. O casă cu o suprafață de 50 de metri pătrați poate fi gata în doar câteva zile, spune antreprenorul Sorin Sălăgean de la Montana Câmpeni. El afirmă că utilitatea unor astfel de case este de necontestat.

În general, astfel de case sunt construite la periferia sau în afara marilor orașe, pentru că în marile centre urbane și prețul terenurilor este foarte mare, nu doar cel al locuințelor.