În cursul zilei de 28 ianuarie a fost semnat la Cluj-Napoca un acord de colaborare între Fundația Rawabi şi Asociaţia Cluj IT, pentru stabilirea unei relații strategice în vederea  susținerii și dezvoltării reciproce a inițiativelor  noi din sectorul IT al fiecărui oraș.

Acordul stabileşte cadrul de colaborare prin care fiecare dintre parteneri va depune eforturi în vederea susţinerii inovaţiei şi crearea unui ecosistem care să permită sprijinul reciproc între companiile membre şi antreprenori, prin mentorat, sprijin în accesarea de noi piețe, asistenţă pentru investiţii şi o paletă largă de alte servicii destinate dezvoltării afacerilor.

Conform termenilor acordului semnat, fiecare dintre părţi se angajează să mobilizeze propria reţea şi canalele de acces la pieţe, în beneficiul companiilor din eco-sistemul propriu, atât din Cluj-Napoca cât și din Rawabi.

Bashar Masri, fondatorul orașului Rawabi, a declarat cu această ocazie că: “Lumea avansează iar tehnologia informaţiei a devenit un instrument esențial  pentru îmbunătăţirea tuturor sectoarelor vieţii în toate ţările din lume. Din acest motiv ne dorim să susținem puternic acest sector esenţial.

Scopul este de a oferi cea mai bună oportunitate antreprenorilor şi specialiștilor  Palestiniei, precum şi startup-urilor locale, în vederea dezvoltării competenţelor şi proiectelor într-un mod în care să ii pregătească pentru competitivitate pe piaţa internaţională”.

El a adaugat “Acordul încheiat cu Cluj IT Cluster este doar primul pas, însă aduce cu sine o listă lungă de beneficii reciproce, atât pentru comunitatea de IT din Palestina, cât şi cea din România. Avem o listă lungă de competenţe de la care pornim pentru cooperarea și schimbul de experiențe cu cele deja bine-cunoscute din România în domeniul tehnologic şi de IT.

Misiunea asumată de Cluj IT de la înfiinţare este de a oferi suport consistent prin „infrastructura IT&C” componentelor necesare dezvoltării integrate locale / regionale: educaţională, de inovaţie, de administraţie antreprenorială, de organizare comunitară. Implicarea companiilor de IT din cluster în creşterea industriilor din diverse lanţuri de valoare arată că suntem în plin proces de maturizare a industriei noastre, iar abordarea colaborativă a business-ului are în vedere, cu siguranţă, aspectul internaţional, parteneri cu care identificăm sinergii. Dimensiunea tehnologică a „transformării digitale” nu este, paradoxal, cea dominantă. Rolul acesta îi revine dimensiunii culturale, sub toate aspectele şi în toată profunzimea ei. Iar locul în care se simte tot mai pregnant această nevoie îl constituie comunităţile, inclusiv cele virtuale. De aceea, intenţionăm să dezvoltăm colaborarea cu Rawabi City pe această direcţie, inclusiv prin crearea unei relaţii de „înfrăţire” la nivelul comunităţilor locale, sau chiar regionale.” a declarat cu această ocazia Alexandru Tulai, Vicepreşedinte al Clusterului Cluj IT.

Acesta este primul parteneriat strategic încheiat de Fundația Rawabi şi primul de acest tip încheiat de către Cluj IT Cluster în regiunea Orientului Mijlociu. Ambii parteneri anticipează o colaborare productivă, care va întări economia locală prin intermediul schimbului de cunoştinte şi afaceri în scopul catalizării procesului de dezvoltare a sectorului IT din fiecare oraş.

Despre Rawabi TechHub

Rawabi Tech Hub joacă un rol critic în construirea unei economii dinamice, bazate pe cunoaștere, şi dezvoltarea companiilor de tip start-up în sectorul lCT. Hubul tehnologic din Rawabi este găzduit în incinta Q Center, fiind dezvoltat pe trei piloni principali care vor fundamenta  calea  spre progresul sectorului ICT palestinian, asigurand o  rampă de lansare pentru antreprenori: Dezvoltarea  infrastructurii şi a mediului favorabil  pentru companii locale şi internaţionale; Un  institut de training  şi progres dedicat zonei tehnologice; Un spaţiu al comunităţii antreprenoriale şi Fondul ICT. Mai multe informaţii privind Rawabi TechHub sunt disponibile pe http://co.city.rawabi.ps/

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012, având în momentul de faţă peste 65 de membri: companii din industria IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 100 milioane, universităţi şi institute de cercetare, precum şi organizaţii catalizator. Ca o iniţiativă de tip jos în sus a mediului de afaceri, clusterul vizează creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei IT din România, precum şi poziţionarea Clujului ca un puternic hub de inovare digitală în Europa Centrală şi de Est. Mai multe informaţii despre Cluj IT Cluster sunt disponibile pe www.clujit.ro

Articolul precedentMuzeul Național de Istorie a Transilvaniei: 2019 este anul comorilor
Articolul următorCFR SA va reabilita pasarela pietonală din Gara Gherla