Inițiativa Primăriei Cluj-Napoca de a construi un aquapark în perimetrul viitorului Parc Est, de la marginea cartierului Gheorgheni, a stârnit dezbateri aprinse. Deputatul marxist Adrian Dohotaru, ales pe lista USR, acum independent, a criticat insistent proiectul. Drept urmare, autoritățile publice au decis să organizeze o consultare publică pe această temă.

Astfel, Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică Cluj (CIIC) inițiază o serie de consultări publice a cetățenilor interesați cu privire la proiectul viitorului Parc Est din municipiu. 

”Ca primă etapă în seria de consultări publice, clujenii sunt invitați să participe la un chestionar electronic pentru a răspunde unor întrebări generale cu privire la felul în care cosideră potrivit să fie abordate funcțiunile acestui nou proiect verde, de amploare, al orașului, înainte de a se intra în detaliile tehnice ale proiectării sale.

Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, urmează să organizeze un concurs de soluții pentru viitorul parc Est. Consultarea publică este menită să ajute în dirijarea unei teme care să răspundă nevoilor viitorilor utilizatori – creșterea calității vieții în cartierele învecinate și diminurea impactului ecologic a expansiunii urbane prin păstrarea biodiversității unei zone spectaculoase și extrem de valoroase prin caracterul ei sălbatic.

Chestionarul este intitulat „Cinci întrebări despre parcul Est din Cluj-Napoca”, iar întrebările la care se solicită opinia celor interesați urmăresc să contureze profilul viitorului parc, de la dotările pe care acesta ar trebui să le aibă (terenuri de sport, alei, plantații ornamentale, porțiuni de natură sălbatică, unități de alimentație publică etc), la beneficiarii acestuia și la gradul de prioritate pe care îl reprezintă pentru oraș”, spun reprezentanții primăriei.

„Începem prima etapă a procesului de consultare publică în urma căruia vom redacta tema de concurs pentru cel mai mare parc al orașului: Parcul Est. Consultarea scrisă se va încheia în data de 10 ianuarie 2020. Rezultatele acestei etape vor fi prezentate în cadrul unei dezbateri publice ce va fi organizată sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică. Prin aceste instrumente de guvernanță participativă, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru viitorul Parc Est”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată coordonatorul CIIC.

Chestionarul poate fi completat online, pe site-ul primăriei Cluj-Napoca, aici și pe pagina oficială concursului, aici.

De asemenea, exemplare tipărite ale chestionarului vor putea fi solicitate spre completare de către cei interesați la orice Primărie de cartier sau la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str.Moților nr.7.