Unul dintre cele mai frumoase orașe baroce din această parte a Europei este Gherla. Odinioară, era considerat drept capitala armenilor din Transilvania și a purtat, o perioadă, numele de Armenopolis. Armenii, la rândul lor, considerau că în Gherla se află buricul pământului, după cum spun localnicii, pentru că în centrul orașului se afla cea mai mare biserică armenească din lume: catedrala armeano-catolică dedicată Sfântului Grigore Luminătorul.

În Gherla se află unele dintre cele mai importante monumente de arhitectură barocă din Transilvania. Ele au fost ridicate mai ales de către fruntașii comunităților armeano-catolică și greco-catolică. Cel mai cunoscut monument este catedrala dedicată Sfântului Grigore Luminătorul, un personaj venerat de armenii din întreaga lume, după cum spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, el însuși cu origini armenești.

Printre monumentele care atrag turiști în Gherla se numără palatul episcopal greco-catolic, Casa cu Atlanți, azi muzeu, ori parcul din centrul orașului, proiectat de arhitectul care a proiectat și parcul palatului Schonbrunn din Viena.

Articolul precedentO minoră de 13 ani din judeţul Cluj a fost răpită! Poliţia a publicat o fotografie cu principalul suspect
Articolul următorMinora dispărută ieri a fost găsită! Sute de poliţişti, jandarmi şi voluntari au căutat-o