Cu peste 20 de ani de experiență în siguranța auto a copiilor, Peter Jahn susține, la Cluj-Napoca, vineri, 15 februarie, între orele 9,00 și 17,00, la Secția 4 de Poliție (strada Bucium, f.n.), un curs de educare în vederea folosirii corecte a sistemelor de siguranță a copiilor (scaune de mașină, înălțătoare, centuri de siguranță) atunci când sunt transportați cu mașina prin oraș și în afara lui.

            Siguranță copiilor este prioritatea firească a oricărui părinte. Însă, conform unui studiu pan-european din 2015, România este țara cu cel mai mic procent (26%) în ceea ce privește rata de utilizare a centurii pe bancheta din spate a autovehiculelor. Utilizarea corectă a sistemelor de siguranță pentru copii (centuri de siguranță, scaune auto, înălțătoare) este mult sub media țărilor europene. Date dintr-un studiu observațional derulat în Cluj-Napoca între 2013-2014 arată că 32,6% dintre copiii pasageri între 0-17 ani nu purtau niciun sistem de siguranță. Între  2015 și 2016, aproape 700 de copii între 0 și 12 ani au fost implicați în accidente rutiere în județul Cluj; dintre aceștia aproape jumătate nu purtau nici un sistem de siguranță la momentul accidentului.

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord”, lansat anul trecut, este prima inițiativă bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor se va derula pe parcursul a doi ani, în urma unei finanțări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte, și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

În cadrul proiectului, inițiem, în 2019, formarea unui număr de profesioniști din cadrul instituțiilor partenere în proiect (Primăria Cluj, Poliția Locală Cluj, Poliția Rutieră Cluj, experți în sănătate publică din cadrul UBB și activiști pentru drepturile copiilor) care au contact și impact asupra părinților, în ceea ce privește obiceiurile de transport al copiilor cu mașina.

Astfel, am planificat o formare de formatori care să genereze un corp de traineri, care va preda mai departe colegilor abilitățile de control al modului în care copiii pasageri sunt fixați în scaune. În acest sens, un expert internațional va susține un curs de formare-de-formatori cu certificare internațională.

Peter Jahn are peste 20 de ani de experiență în siguranța auto a copiilor. Instructajele lui practice, în care utilizează materiale didactice ce replică întocmai condițiile din interiorul unui autovehicul, sunt solicitate anual de autorități locale și inspectorate de poliție rutieră din Europa de Vest.

În 14 și 15 februarie, Peter Jahn va realiza la Cluj prima sesiune de formare în România, utilizând recuzita pedagogică și metodele sale testate în timp, precum și o serie de exerciții practice și jocuri de rol specifice, pentru a ajuta agenții poliției să interacționeze cu șoferii care transportă copii nesecurizați corect.

Cursul de certificare în utilizarea sistemelor auto de securizare a copiilor (SASC), susținut de Peter Jahn va cuprinde informații referitoare la:

  • De ce au nevoie copiii de SASC speciale;
  • Care sunt specificațiile în securizarea unui copil mai mare;
  • Ce tehnici sunt disponibile pentru securizarea unui copil;
  • Ce responsabilitate are copilul în propria securizare;
  • Problemele cele mai frecvente în utilizare și pericolele utilizării greșite;
  • Perne înălțătoare și înălțătoare cu spătar înalt. Diferențe și avantaje;
  • Instalarea în mașină. Fixarea greșită în diferite faze;
  • Ce cunoaște azi publicul despre siguranță în mașini;
  • Comparație între mașini de pasageri și autocare, camioane și alte vehicule de transport ca trenul și avionul;
  • Demontarea argumentelor împotriva utilizării SASC: aversiune, disconfort, costuri, obișnuință.
Articolul precedentFOTO | Noi echipamente ultraperformante destinate investigării afecțiunilor cardiace și pulmonare
Articolul următorAmplă acţiune a poliţiştilor în zona Pieţelor Mihai Viteazul şi Mărăşti