Organizația Mondială a Sănătății a cerut luni, în fața acestei „crize sanitare mondiale majore a epocii noastre”, efectuarea unui „test pentru fiecare caz suspect” de coronavirus. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este INDISPENSABIL ca țările să „testeze, testeze, testeze. Trebuie testat fiecare caz suspect”.

„Nimeni nu se poate lupta cu un incendiu cu ochii legați”, a declarat luni Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a subliniat că este indispensabil ca țările să „testeze, testeze, testeze. Trebuie testat fiecare caz suspect”.

Statele nu fac suficient pentru a identifica şi testa fiecare caz potenţial de COVID-19 şi au tendinţa de a se axa pe măsurile de distanţare socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a criticat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Există acum „mai multe cazuri de decese în restul lumii decât în China”, a adăugat șeful organizației, într-o conferință de presă.

„Avem un mesaj simplu pentru toate ţările: testaţi, testaţi, testaţi!”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

În timp ce s-a recurs la o escaladare rapidă a unor măsuri precum închideri de şcoli sau anulări de evenimente, eforturile sunt insuficiente în privinţa testării, izolării cazurilor noi şi identificării contactelor celor bolnavi, acestea din urmă fiind ”coloana vertebrală a răspunsului faţă de COVID-19”, consideră Ghebreyesus.

Statele nu vor fi capabile să combată pandemia dacă nu ştiu cine este infectat şi cine nu este, a argumentat el. ”Nu poţi stinge un incendiu dacă eşti legat la ochi”, a adăugat Ghebreyesus.

În lipsa testării, cazurile nu pot fi izolate şi lanţul infectărilor nu poate fi rupt, a mai explicat directorul OMS.

Strategia de îngrădire a bolii, prin identificarea persoanelor infectate şi izolarea lor rapidă, rămâne cea mai bună abordare, aceasta dovedindu-şi eficacitatea în China, Coreea de Sud şi Singapore, insistă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În schimb, el a lăudat spiritul de solidaritate şi faptul că guvernele au alocat finanţări suplimentare pentru combaterea pandemiei. ”Nu este doar finanţarea, ci şi spiritul uman pe care-l vedem, acesta combate virusul şi este mai puternic (…) Am fost foarte încurajat în ultima săptămână de nivelul puternic de solidaritate pe care-l văd”, a conchis directorul OMS.

Articolul precedentAccident pe o stradă din Cluj-Napoca! Şoferul era beat
Articolul următorMinistrul Muncii, ANUNȚ pentru pensionari. Ce se întâmplă cu tratamentul în stațiunile balneare