Coppa Italia 2003/2004 Bergamo, 22 febbraio 2004

Fosta voleibalistă turdeană de renume mondial Cristina Pîrv a devenit ambasadoare a taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp și va participa vineri, 2 august, la activități sportive alături de adolescenții bolnavi de diabet din tabăra care se va desfășura la Șăulia, județul Mureș. Taberele Yuppi, organizate de o asociație clujeană, au loc începând din 2011 și se adresează copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune.

“Colaborarea cu Yuppi Camp a început acum câteva luni prin intermediul unei prietene – am fost contactată de echipa organizatoare a taberelor. Doresc să felicit  întreaga echipă Yuppi Camp pentru această inițiativă, este un exemplu pentru toți românii. Statutul de ambasador este o mare onoare, plăcere și un sentiment de nedescris.  Mă bucur enorm de mult că, datorită experienței mele naționale și internaționale, pot să dăruiesc acestor copii și familiilor lor un zâmbet, o speranță și un contact cu voleiul, sport care este în sufletul meu și care mi-a dat totul de-a lungul vieții: familie, copii, prieteni, etc”, detaliază Cristina.

„Sunt și eu mamă a doi copii, Nicoll si Patrick, iar aceasta este o motivatie în plus să particip la proiectul acesta pentru că știu ce înseamnă fericirea și starea lor de bine. Fericirea lor este fericirea noastră”, subliniază marea sportivă.  „În tabără voi face o introducere, un contact cu mingea, cu voleiul și voi sta de vorbă cu adolescenții povestindu-le viața și trăirile mele”, detaliază Cristina Pîrv.

“Ne bucurăm mult să facem echipă cu noua noastră ambasadoare căreia îi mulțumim pentru deschidere. Credem că Cristina este foarte potrivită pentru a duce mai departe mesajul și spiritul Yuppi Camp inclusiv datorită faptului că ea portretizează trăsături și valori-simbol ale taberelor noastre: curaj, perseverență, energie, optimism”, mărturisește Konya Zsuzsánna, directoare executivă a Yuppi Camp.

Ceilalți ambasadori ai Yuppi Camp sunt comediantul Mircea Bravo, actorul Bogdan “Bob” Rădulescu, comediantul Tóth Szabolcs și artistul vizual Paul Mureșan.

Tabăra pentru adolescenți cu diabet, care se va desfășura între 28 iulie și 3 august, este una dintre cele patru tabere Yuppi care au loc în această vară la Șăulia, județul Mureș. Prima a avut loc în iulie și a fost adresată copiilor cu diabet, iar următoarea (18-24 august) va fi dedicată copiilor și adolescenților cu cancer sau boli autoimune. Ultima tabără Yuppi din această vară (28 august – 1 septembrie) se adresează copiilor cu vârsta de până la 10 ani care au o boală oncologică și familiilor lor – părinții, precum și surorile și frații sănătoși.

Terapia prin experiență, element central al taberelor Yuppi, este o metodă utilizată frecvent în străinătate (de altfel specializare academică în universități) și include activități precum alpinism, echitație, canotaj, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru. Desfășurarea acestor activități în Yuppi Camp face parte din proiectul „Aventura Yuppi continuă”, finanțat prin intermediul Programului “MOL România pentru Sănătatea Copiilor”, organizat de Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Activitățile de terapie prin experiență au un rol important în creșterea încrederii în sine și a gradului de independență al participanților, precum și în facilitarea accesului la resurse emoționale esențiale în lupta cu boala.

Considerată cea mai valoroasă jucătoare de volei din istoria României, Cristina Pîrv a fost căpitana echipei naționale de volei a României, a participat la Campionatul Mondial din 1994 din Brazilia, la Campionatul Mondial din 2002 din Germania și la Campionatul European din 1990 din Italia – unde a fost desemnată și cea mai bună jucătoare din Europa, precum și la Campionatele Europene din 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001. A câștigat Cupa CEV (2003) Italia, unde din nou a fost desemnată cea mai bună jucătoare. A fost campioană a Braziliei în 2002 – desemnată cea mai bună jucătoare și cea mai bună marcatoare a campionatului patru ani la rând în Brazilia. A câștigat Cupa Braziliei în 1997 si Cupa Sudamericană în 2000, unde a fost desemnată cea mai bună atacantă. Alte titluri: Campioana României (1989), Campioană Universitară (1993), Campioana Italiei (2000), SuperCupa Italiei (2003), Cupa Italia (2004), Vice- Campioana Italiei (2004), Campioana Franței (2005), Cupa Franței (2005), SuperCupa Italiei (2006). În 2006, Cristina Pîrv s-a retras din activitatea sportivă.

După 27 de ani în care a locuit în Brazilia și a fost căsătorită cu legendarul jucător de volei, brazilianul Gilberto Amauri de Godoy Filho, alias „Giba”, jucătoarea s-a întors la Cluj unde, recent, a înființat o academie de volei și are o echipă de volei la Turda, unde și-a început cariera, echipă aflată în liga a doua în campionatul românesc.

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 taberele de terapie prin experiență la Șăulia de Câmpie, județul Mureș. Taberele Yuppi sunt gratuite și sunt adresate copiilor și adolescenților diagnosticați cu boli oncologice, diabet și alte boli autoimune.

În 2019, taberele vor găzdui 158 de participanți proveniți din toată țara, susținuți de 173 de voluntari, inclusiv personal medical. În prezent, taberele Yuppi colaborează cu 57 de medici.

Articolul precedentFacultatea de Matematică-Informatică a UBB, căutată de olimpici
Articolul următor„O călătorie la capătul lumii” – impresii şi imagini de călătorie prezentate la UBB