Să fii membru în Parlamentul României pare că vine la pachet doar cu privilegii. Aleșii se bucură de călătorii în locuri exotice, sub pretextul deplasărilor de serviciu sau al atribuțiilor de reprezentare a țării. Însă de cele mai multe ori, parlamentarii nu fac deloc economie pentru că…merg pe banii statului!

Panama, Kîrghîzstan, Islanda sau Emiratele Arabe sunt destinațiile preferate de aleșii care se bucură de zilele libere din timpul deplasărilor, în timp ce majoritatea românilor își perimit doar să viseze la asemenea locuri.

Parlamentarii români au mers inclusiv în 2021, an cu numeroase restricții impuse de pandemie, în deplasări externe în locuri îndepărtate, uneori pentru un număr mare de zile, dar cu o activitate redusă.

Un exemplu ar fi deputatul Gabriel Grosaru, reprezentant al minorităţilor naționale. A mers pentru 5 zile în Panama pentru a participa la un forum parlamentar pentru securitate. Pentru toate cele necesare deplasării, bilete de avion, cazare şi diurnă a primit peste 24 de mii de lei, adică aproximativ 4.800 de euro. Forumul a durat doar două zile, timp în care deputatul spune că a participat la o recepție, la luările de cuvânt și a discutat cu diplomații Statelor Unite.

Alți 7 parlamentari s-au dus să „observe” alegerile prezidenţiale din Uzbekistan timp de 4 zile, în octombrie anul trecut. Potrivit celor de la EVZ, au cerut deplasare cu avionul, cu bilete la clasa business, diurnă pentru patru zile, cazare pentru 4 nopţi, dar şi câte 450 de lei de participant pentru teste PCR la plecarea din ţară, iar alţi 100 de euro pentru teste PCR la revenirea în România. O singură zi a avut însă activitate intensă, când au vizitat câteva secţii de votare. În restul zilelor au avut doar câte o reuniune de informare și s-au bucurat de timpul liber.

O altă deplasare a fost cea a aleşilor Costel Dunava (PSD) şi Diana Stoica (USR) în Republica Kârgâză, timp de 4 zile, tot pentru a observa alegerile parlamentare din această ţară. Singura zi de activitate a fost chiar cea a alegerilor. Cheltuielile au fost suportate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Iar celelalte, de către Parlamentul României.

Tot în noiembrie, Diana Stoica şi Oana Ţoiu, ambele de la USR, au mers în Islanda pentru a participa la Summit-ul anual al Forumului Global al Organizaţiei Femeilor Politician. Secretariatul General a aprobat biletele, cazarea, indemnizaţia de deplasare și decontarea unor eventuale teste pentru COVID.

Mare vâlvă a făcut şi plecarea în Dubai, la expoziţia mondială Expo Dubai, în luna decembrie. Nu mai puțin de 7 senatori au mers în Emiratele Arabe Unite. Suma plătită de bugetul Senatului e considerabilă, peste 20.000 de euro, fiind vorba şi de un număr mare de aleşi. Radu Oprea, unul dintre membrii delegaţiei, a explicat rolul deplasării, adică promovarea mediului de afaceri din România.

În 2019, înainte de pandemie, se făceau și mai multe deplasări. Ştefan Muşoiu de la PSD a mers trei zile la Hanoi în Vietnam, pentru a participa la o reuniune a Adunării Parlamentare a Francofoniei. La scurt timp, o delegaţie numeroasă de parlamentari, printre care Şerban Nicolae de la PSD şi Mario Ştefan Oprea de la PNL, au mers la reuniunea de primăvară a Uniunii Interparlamentare, desfăşurată în Qatar. Pentru cele şase zile petrecute acolo, Camera Deputaţilor a plătit aproape 70.000 de lei, în timp ce Senatul a alocat aproximativ 120.000 lei, au scris jurnaliștii de la Adevărul.

Cât despre șeful statului, dintre toate destinațiile în care a fost văzut în cei aproape 9 ani de mandat, Florida pare să fie preferata sa. De curând, senatorii și deputații au fost luați la ochi de conducerea Parlamentului. Deplasările externe ale aleșilor sunt primele pe lista de tăieri la capitolul cheltuieli întrucât conducerea vrea ca delegațiile să fie formate din cel mult doi parlamentari, față de 7 câți plecau într-o deplasare în străinătate.

Până acum, cea mai scumpă deplasare a costat peste 62 de mii de lei și a fost făcută de o delegație de 7 parlamentari, trimisă la Strasbourg, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deși de toate acestea se bucură pe banii statului, parlamentarii își permit excursii îndepărtate și pe propriul buget, având în vedere veniturile uriașe pe care le au. Recent, Alina Gorghiu se lăuda chiar în plenul parlamentului cu vacanțele pentru care se pregătește.

Articolul precedentIon Cristoiu „Fiecare din cele două partide va folosi guvernarea pentru a-i administra public celuilalt partid lovituri”
Articolul următorAvocat Elena Udrea: „Suntem pe cale să ne adresăm instanțelor europene în dosarul Gala Bute”