Cum l-au executat liderii UDMR pe europarlamentarul care a votat împotriva lui Kovesi

Liderii UDMR au stabilit lista finală a candidaților maghiarilor ardeleni la alegerile pentru Parlamentul European. Lista conține și o surpriză: europarlamentarul Csaba Sogor, cel care a votat împotriva Laurei Codruța Kovesi în cursa pentru postul de procuror-șef european, nu va mai primi un nou mandat.

Membrii Consiliului Permanent al UDMR s-au întrunit la sediul Prezidiului Executiv al Uniunii din Cluj pentru a stabili lista finală a candidaților la alegerile pentru Parlamentul European. Mai întâi au votat locul I, apoi locul II și așa mai departe.

Primul pe listă va fi actualul europarlamentar Iuliu Winkler, care a fost și ministru delegat pentru Comerț. Pe locul doi se va afla Lorant Vincze, președintele organizației FUEN, care reunește mai multe partide și uniuni ale minorităților naționale din Europa. Lorant Vincze este, totodată, cel care a inițiat Minority Safe Pack, un proiect care vizează protejarea la nivel european a drepturilor minorităților naționale. Pe locul trei se va afla fostul vicepremier și ministru al Culturii, Csilla Hegedus. Pe locul patru se va afla reprezentantul organizației de tineret a UDMR, Csongor Oltean, iar actualul europarlamentar Csaba Sogor se va afla abia pe locul cinci, a anunțat președintele UDMR, Hunor Kelemen. Csaba Sogor s-a remarcat în ultimele zile prin votul împotriva nominalizării Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror-șef european, deși PPE, formațiunea din care face parte UDMR, decisese că o va susține pe româncă.

Faptul că Csaba Sogor se va afla abia pe locul cinci reprezintă o surpriză, pentru că el face parte din Parlamentul European din 2007. Csaba Sogor este pastor reformat și reprezintă Secuimea. Lista UDMR ar urma să fie validată sâmbătă și de membrii Consiliului Reprezentanților Unionali, care se vor întruni la Oradea.

Pe de altă parte, Hunor Kelemen a făcut un apel la celelalte formațiuni politice ale maghiarilor ardeleni, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, să susțină lista UDMR. Cu reprezentanții Partidului Civic Maghiar, Hunor Kelemen se va întâlni săptămâna viitoare, iar negocierile cu cel de-al treilea partid vor avea loc, probabil, la finalul săptămânii viitoare.

Hunor Kelemen a declarat că ambele partide ar putea primi locuri neeligibile pe lista UDMR la alegerile europarlamentare. Însă susținerea acestei liste ar urma să fie răsplătită la alegerile locale și la cele parlamentare. Partidul Civic Maghiar, aflat într-un parteneriat cu UDMR, a primit două mandate de deputat pe lista Uniunii. Pentru că UDMR este înregistrată ca uniune a minorității maghiare, reprezentanții celor două partide politice maghiare pot fi și membri ai UDMR.

La alegerile din 26 mai, UDMR mizează pe două locuri de europarlamentar, însă, cu o mobilizare bună a comunității maghiare, poate obține trei mandate, așa cum s-a întâmplat în 2009.

Articolul precedentDEJ: Alianţa 2020 USR PLUS strânge semnături pentru alegerile europarlamentare
Articolul următorAlianţa 2020 USR PLUS strânge semnături la Gherla pentru alegerile europarlamentare