După ce ai reușit să identifici un potențial cumpărător, care se arată interesat de caracteristicile prezentate de proprietatea scoasă de tine la vânzare, un singur pas te mai desparte de succes: negocierea. Este un lucru normal să-ți dorești să obții un preț cât mai avantajos, așadar trebuie să depui un efort astfel încât să încheoi tranzacția într-un mod cât mai favorabil ție.
În acest scop, trebuie să cunoști bine piața, ofertele celorlalte proprietăți similare disponibile, precum și care sunt punctele forte ale imobilului pe care vrei să-l vinzi, pentru a-l putea convinge pe cumpărător în timpul negocierii.
Acesta poate fi utilizat de către vânzători pentru a afla în doar câteva secunde cât valorează o proprietate imobiliară și în cât timp se va vinde, dar și ce proprietăți similare există pe piață, care sunt prețurile medii de vânzare în zona respectivă și cum au evoluat acestea pe parcursul ultimilor 3 ani.
Propunerea unei marje de negociere este o soluție bună. Cele mai recente date arată că proprietarii sunt dispuși să coboare prețurile cu 2,5-4% în marile orașe din România pe parcursul discuțiilor cu eventualii cumpărători.
Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.
Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului . Incă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil .
Ea variază în funcție de situația din piață, de oraș, sau de tipul proprietății. Spre exemplu, o proprietate ieftină prezintă o marjă mai redusă, iar cele scumpe vor solicita o marjă mai ridicată, prețul final putând să scadă mai mult față de cel propus inițial.
Un sfat bun ar fi să pui câteva întrebări, pentru a vedea atitudinea cumpărătorului față de acest subiect. Creează o atmosferă relaxantă înainte de a începe să vorbești despre bani.
După asta, avansează, trecând la detalii privind valoarea avansului sau, dacă este cazul, privind tipul de credit pe care cumpărătorul îl accesează pentru a achiziționa proprietatea. După ce s-au clarificat aceste aspecte, poți discuta mai pe îndelete prețul.
Prima ofertă făcută de cumpărător va fi, cel mai probabil, și cea mai dezavantajoasă pentru tine. Nu te lăsa însă descurajat. Și pentru el, de asemenea. Este important să obțină un preț cât mai bun.
Vine timpul tău să faci o mișcare, așa că…lansează o contraofertă. Astfel, îți arăți predispoziția la negocieri și dai dovadă de flexibilitate. Lansează o contraofertă. Astfel îi arăți potențialului cumpărător că ești flexibil și dispus să negociezi. În plus, vei vedea care este reacția sa și astfel îți poți adapta discursul. Vei observa reacția sa și vei ști cum să-l abordezi mai departe.
Cel mai probabil vei face mai multe contraoferte până când se va ajunge la un preț acceptat de ambele părți.
Pentru a afla prețurile apartamentelor de vânzare din București cu un singur click, accesează site-ul Flatfy.
În cazul în care există mai mulți coproprietari, nu trebuie să fie prezenți toți la negociere.
În scopul eliminării riscului apariției unor neînțelegeri între coproprietari, se recomandă ca aceștia să ajungă la un acord referitor la anumite aspecte în concordanță cu finalizarea tranzacției imobiliare, precum avansul și prețul dorit. Toate acestea trebuie săvârșite înainte de întâlnirea cu persoana interesată de achiziționarea proprietății.
Imediat ce au fost clarificate aceste aspect, trebuie aleasă persoana care va negocia cu eventualul cumpărător. Ideală este alegerea acelui proprietar care se simte cel mai confortabil să relaționeze cu persoane necunoscute sau care are o experiență anterioară în negociere.
Poți face acest lucru folosind fraze la plural, precum -“amândoi dorim să”, “sigur putem să găsim un compromis”.
Pentru a-i da încredere cumpărătorului poți să inserezi în discurs și fraze care să îi arate că ești o persoană de încredere și să îi dea impresia că nu este grăbit să ia o decizie (“nu vă îndemn să faceți ceva ce mâine ați putea regreta”).
Pune întrebări care să-l determine pe cumpărător să-și exprime opinia în legătură cu prețul. Răspunsurile sale pot oferi informații valoroase în procesul de negociere. Pentru a te informa în legătură cu prețul apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca, este recomandat să utilizezi motorul de căutare Flatfy.
Pe parcursul procesului de negociere, poți să explici de ce cumpărătorul ar trebui să plătească o astfel de sumă, evidențiind punctele forte ale locuinței.
Dacă nu te simți sigur pe tine sau sigur cp te poți afla în postura să negociezi singur prețul cu eventualul cumpărător, dacă nu te simți confortabil într-o astfel de ipostază, apelează la un agent imobiliar. Aceasta este antrenat cu și pentru astfel de situații și se va simți mai încrezător, ceea ce-l va ajuta să stabilească o bună conexiune între el și cumpărător și să obțină un preț mai bun.
Este recomandat să eviți pe parcursul negocierii următoarele lucruri:
– să spui potențialului cumpărător că ai și alți clienți, mai ales dacă nu este adevărat. Acesta ar putea să se simtă constrâns să ia o hotărâre rapidă;
– să te contrazici cu persoana interesată de proprietatea ta. Etalează cu încredere oferta și argumentele care o susțin;
– să fii prea agresiv. Încearcă, în schimb, să ai o atitudine mai relaxată, astfel și cumpărătorul va fi mai destins și mai dispus să te asculte.
Dacă rezultatul negocierii nu este așa de strălucit precum te așteptai, nu fi posonorât ! Analizează situația și dă-și seama ce ai făcut greșit, unde poți îndrept lucrurile, și găsește motivația din spatele cumpărătorului, care îl împinge să ofere un preț mai redus. . Este posibil să depindă, la rândul său, de vânzarea unei locuințe sau poate nu a reușit să obțină toți banii de la bancă. Pe baza acestor informații ai putea să discuți despre o rezervare până în momentul în care potențialul cumpărător își rezolvă problemele de la nivel financiar.
În orice caz, chiar dacă rezultatul nu se schimbă, cel mai indicat este să închei negocierea în acel punct, asigurându-l pe cumpărător că îi vei sta la dispoziție dacă se va răzgândi.
Până la următoarea astfel de situație, ține capul sus și antrenează-te ! Aalizează piața locală, vezi dacă prețul solicitat este în concordanță cu aceasta și perfecționează-ți greșelile.
De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.