În ultimii ani, Clujul a devenit județul cu cele mai mari performanțe școlare obținute în examene precum Bacalaureatul sau Evaluarea Națională. În acest context, în care performanțele liceelor clujene este satisfăcătoare, preocuparea principală a conducerii Inspectoratului Școlar Județean este dezvoltarea școlilor profesionale și duale. Aceste inițiative sunt susținute și de mediul de afaceri, dar și de universități, pentru că Clujul se confruntă cu lipsa forței de muncă. Elevii acestor școli primesc burse din partea statului român, dar și din partea companiilor private.

În ultimii ani, numărul claselor din învățământul profesional și dual a urcat constant. În urmă cu patru ani, erau 42 de astfel de clase, însă, în acest an, sunt 57 de clase în școlile profesionale și duale. Fiecare elev are garantată posibilitatea de a face practică într-o mare companie. Și aceasta pentru că mediul de afaceri susține și finanțează dezvoltarea învățământului profesional, spune consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau.

În acest proces s-au implicat și universitățile clujene. De exemplu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj susține o școală profesională destinată lucrătorilor agricoli, deschisă în comuna Râciu, din județul Mureș. Acum, universitatea clujeană vrea să dezvolte o școală de potcovari, spune prorectorul universității clujene, Adrian Oros.

Una dintre cele mai grele sarcini a fost convingerea elevilor să se înscrie în aceste școli profesionale. Au fost organizate caravane, dar și campanii pe rețelele de socializare, care au fost bine primite de elevi.

În timpul studiilor, fiecare elev primește o bursă de 200 de lei pe lună din partea statului român. De obicei, și agenții economici oferă o bursă suplimentară, de încă 200 de lei pe lună. Companiile mai oferă și ateliere pentru practica profesională, echipament de protecție, dar și stagii plătite de practică. Statisticile arată că mai mult de 90 la sută dintre absolvenții școlilor profesionale primesc oferte de angajare în mai puțin de trei luni de la finalizarea studiilor.

Foto: ITMoldova.com

Articolul precedentAutorităţile clujene au lansat campania ,,10 pentru siguranță”
Articolul următorUniunea Europeană investește 355 de milioane de euro pentru alimentarea cu apă a județului Cluj