Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va începe, în anul 2021, împreună cu Universitatea de Tehnologie Chemnitz, un proiect de organizare a unor cursuri comune de master și labortaoare virtuale care să integreze noile paradigme de predare și cercetare online.

Proiectul finanțat de DAAD ,„Advanced Functional Materials international” (AFMint), începe la Universitatea de Tehnologie Chemnitz ca proiect comun derulat de Biroul Internațional, Catedra de Fizică a Semiconductorilor și Catedra de Chimie Coordinativă, având ca obiectiv dezvoltarea a două module de master internaționale împreună cu reprezentanții UBB, prof. univ. dr. Romulus Tetean (Facultatea de Fizică) și prof. univ. dr. Cristian Silvestru (Facultatea de Chimie și inginerie Chimică). În modulele internaționale, lectorii și studenții de la ambele universități vor participa la aceleași cursuri, prelegerile vor avea loc simultan, vor fi transmise în direct în sala de curs a universității partenere sau sălile de seminar vor fi conectate prin intermediul sistemelor de videoconferință pentru a forma o sală de seminar comună. În cadrul exercițiilor practice, studenții celor două universități vor realiza proiecte comune și vor utiliza săli de lucru și învățare digitală comune precum și alte instrumente digitale.

Modulele internaționale ridică provocări complet noi, legate atât de recunoașterea creditelor obținute, cât și de identificarea soluțiilor pentru reunirea lectorilor și studenților din două universități într-un singur grup, transformând spațiile în care aceștia își desfășoară activitatea într-un laborator virtual comun .

La finalul proiectului, conceptele și experiențele didactice dezvoltate vor fi puse la dispoziția altori profesori de la Universitatea de Tehnologie din Chemnitz și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și celor de la alte universități, pentru a-i sprijini în implementarea propriilor module internaționale.

„Mă bucură faptul că acum cooperarea de lungă durată dintre departamentele de chimie și fizică ale universităților noastre își găsește și calea în predarea universitară”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Proiectul face parte din categoria de propuneri „Colaborare academică virtuală internațională” (IVAC), prin care Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) răspunde provocărilor crizei generate de pandemia de COVID-19 pentru internaționalizarea învățământului superior. Scopul este de a conecta capacitățile dezvoltate la universitățile germane de predare și învățare digitală cu măsurile de internaționalizare (internationalization @home).

„Aceste așa-numite mobilități virtuale sunt un complement valoros pentru semestrele din străinătate, permițând studenților să câștige experiență internațională în timpul semestrelor regulate din Chemnitz sau Cluj-Napoca”, explică dr. Benny Liebold, manager de proiect și coordonator al Biroului internațional al Universității de Tehnologie Chemnitz.

Proiectul AFMint de la Universitatea de Tehnologie Chemnitz este unul dintre cele aproape 50 de proiecte selectate și finanțate cu aproximativ 5,5 milioane de euro de Ministerul german al Educației și Cercetării în care sunt dezvoltate acum module internaționale.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentBilanț coronavirus: 8.262 de cazuri noi și 186 de decese. Vezi situația pe fiecare județ
Articolul următor100% TU DECIZI! Maya Teodoroiu, mereu aproape de PSD. Cum urci în carieră când partidul e la putere