Fiind și el familiarizat cu provocările, dar și satisfacțiile administrării unei ferme, deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, nu a rămas indiferent la apelurile disperate ale fermierilor care au fost nevoiți în ultimul an să-și sacrifice animalele din cauza creșterii prețurilor la nutrețuri și energie în timp ce sunt nevoiți să vândă laptele la prețuri ridicole.

El i-a cerut, de la tribuna Parlamentului, ministrului Agriculturii. Petre Daea, să aplice măsuri urgente pentru ajutorarea fermierilor, propunând o compensație de 1 leu pentru fiecare litru de lapte vândut de aceștia.

Producția de lapte la nivel național a scăzut în anul 2022, ca urmare a reducerii semnificative a efectivelor de bovine, scădere care, potrivit datelor INS, a fost de 12.315 capete doar în ultimul an.

Urmare a restrângerii ofertei și a creșterilor importurilor de lapte brut și a majorării prețurilor la energie și la furajele utilizate în zootehnie, a avut loc o creștere substanțială a costurilor de producție per litru de lapte, iar tot mai mulți fermieri au abandonat acest domeniu de activitate, prin sacrificarea animalelor, unele din rase superioare, productive. În primele zece luni ale anului, mare parte dintre fermieri au fost nevoiți să vândă laptele chiar și sub costul mediu de producție.

I-am propus ministrului acordarea unei compensații financiare de 1 leu/litru de lapte pentru fermierii români, ca măsură cu caracter temporar, pentru cel puțin un an.

Am convingerea că, prin negocieri bune, putem susține din fonduri UE.

Fermierii livrează laptele la un preț mediu de 1,7-2,2 lei, iar la consumatorul final ajunge la valori de 8-10 lei, prin urmare avem nevoie de măsuri active pentru viitorul agriculturii locale.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentROMÂNIA SUVERANĂ | Ca să mimeze grija pentru români, politicienii rostesc poezia aia care începe cu „grija pentru părinții și bunicii noștri”
Articolul următorReforma PENSIILOR SPECIALE | Ionuț Stroe: „Ni se oferă flexibilitate să nu mai stăm blocaţi într-un plafon de 9,4 procente”