Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați, iar DSP Cluj anunță că au fost confirmate primele cazuri și în România.

Potrivit specialiștilor, pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului). Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de febră ridicată sau durere de cap intensă, se recomandă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice:rigiditate a gâtului,vărsături,sensibilitate crescută la lumină,convulsii,frisoane,slăbiciune musculară.

„Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor: evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid – a se evita aplicarea directa pe piele;asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi)”, se arată într-un comunicat al DSP Cluj.

Articolul precedentPeste 1600 de persoane cu probleme medicale în cele patru zile de Untold
Articolul următorA murit faimosul taragotist Dumitru Fărcaș