Simți, adesea, o durere la nivelul pieptului, în condiții de efort sau în momente încărcate emoțional? Poate fi vorba de o angină pectorală, simptom specific bolii coronariene. De aceea, durerea în piept nu trebuie neglijată. Află mai multe despre afecțiunea din spatele acestui simptom.

Despre angina pectorală

Angina pectorală este o durere care se instalează la nivelul toracelui, atunci când inima nu este alimentată cu destul sânge oxigenat. Scăderea fluxului sangvin la nivelul inimii poate fi provocată de un blocaj la acest nivel. 

Angina pectorală este intensă, bruscă și poate iradia spre brațe, stomac, spate, umăr sau maxilar. Aceasta poate apărea și sub formă de disconfort, presiune sau arsură. Printre simptomele anginei pectorale se pot regăsi și oboseala, dificultățile de respirație, greața, transpirațiile sau amețeala. 

Angina pectorală este declanșată când inima are nevoie de mai mult oxigen, însă fluxul sangvin deficitar nu îi asigură necesarul. Factorii care pot declanșa angina pectorală sunt:

  • Activitățile fizice
  • Stresul 
  • Fumatul
  • Temperaturile extreme
  • Mesele grele

Angina pectorală poate fi de două tipuri: stabilă și instabilă. Cea stabilă durează puțin și se ameliorează în condiții de repaus sau la administrarea de nitroglicerină. Angina pectorală instabilă este, de fapt, un preinfarct, care poate avansa rapid către un infarct miocardic acut. Poate apărea în repaus, este mai severă, mai prelungită (peste 20 de minute) și nu se ameliorează cu nitroglicerină. Acest tip de angină reprezintă o urgență medicală.

Ce este boala coronariană?

Boala coronariană este afecțiunea care stă la baza anginei pectorale. Aceasta este caracterizată de îngustarea arterelor coronare care irigă inima cu sânge oxigenat. Îngustarea arterelor are loc în timp, din cauză că pe pereții arteriali se acumulează plăci de aterom formate din grăsimi, calciu și alte fracțiuni din sânge. Acestea sunt mai proeminente în canalul arterial și micșorează diametrul acestuia. Astfel, fluxul sangvin către inimă este afectat. 

Printre complicațiile bolii coronariene, se numără infarctul miocardic acut, care prezintă un risc ridicat de deces. Infarctul de miocard este o urgență medicală. Acesta se manifestă precum angina pectorală instabilă. De aceea, cele două sunt dificil de diferențiat. 

Diagnostic și tratament

Dacă durerea severă în piept apare pentru prima dată la o persoană care nu a fost diagnosticată, apelul la 112 este absolut necesar. 

În cazul în care ai mai trecut prin episoade de durere, disconfort sau presiune la nivelul pieptului, mergi cât mai repede la un control cardiologic. Nu amâna vizita la medic, pentru că durerea în piept apare atunci când boala coronariană este avansată. Tratamentul trebuie început cât mai repede. 

Medicul cardiolog îți va recomanda o serie de investigații și analize, ca să stabilească diagnosticul. Poate fi nevoie de analize de sânge, electrocardiogramă, o ecografie cardiacă, coronarografie sau un test de efort EKG. Coronarografia este cea mai utilă metodă de diagnostic în cazul cardiopatiei ischemice. 

Numai după stabilirea diagnosticului, medicul va putea prescrie un tratament care poate include medicamente ce diminuează colesterolul din sânge și îmbunătățesc funcția cardiovasculară. Dacă boala este avansată, poate fi nevoie de angioplastia cu balon sau cu stent sau de o intervenție chirurgicală de bypass coronarian. 

Angioplastia cu balon presupune dilatarea arterei cu ajutorul unui balonaș care se umflă în interiorul vasului. Angioplastia cu stent constă în montarea unui dispozitiv cilindric gol, pe pereții arterei afectate. Angioplastia trebuie să restabilească fluxul sangvin către inimă. 

Operația de bypass coronarian presupune ocolirea zonei afectate prin crearea unui pasaj. Se recoltează un vas de sânge sănătos din altă parte a corpului și se grefează pe artera afectată. Astfel, fluxul de sânge este redirecționat. 

Indiferent de tratamentul efectuat, pacientul trebuie să adopte un stil de viață sănătos. Acesta include renunțarea la fumat, practicarea de activități fizice, evitarea stresului și o dietă sănătoasă.

Așadar, durerea ascuțită în piept nu trebuie neglijată fiindcă poate fi semnul unei boli periculoase.

Articolul precedentPremierul Orban a plătit două amenzi pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise
Articolul următorFOTO | Bărbat din Cluj-Napoca dat dispărut! Dacă îl vedeți sunați la 112