Tot mai multe agenții de turism, din țară și din străinătate, promovează excursiile cu trenurile cu ecartament îngust din Transilvania. Este vorba de așa-numitele Mocănițe care au supraviețuit în Munții Apuseni, între Câmpeni și Abrud, în Carpații Orientali, pe Valea Vaserului sau în zona Sovata, ori pe Valea Hârtibaciului din sudul Transilvaniei sau în partea de sud a județului Bistrița-Năsăud. Turiștii sunt atrași de pitorescul acestor excursii.

Trenurile alimentate cu cărbuni care merg pe liniile cu ecartament îngust par decupate din cărțile de istorie. Locomotivele negre trag după ele vagoane de lemn care străbat văi înguste, străjuite de culmi acoperite de păduri seculare. Cei mai entuziaști turiști din aceste trenuri sunt copiii.

”Succesul turistic de care se bucură aceste trenuri înguste i-a determinat pe investitorii privați să încerce să redeschidă vechile linii de cale ferată de pe Valea Arieșului. Acest lucru merită salutat”, este de părere istoricul Leonard Horvath, cel care a obținut declararea Mocăniței de pe Valea Arieșului drept monument istoric.

Singurul lucru de care se plâng turiștii care merg cu Mocănița este reprezentat de prețuri. Cel mai ieftin bilet costă 50 de lei.

Articolul precedentArtiști din 10 țări la a cincea ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park
Articolul următorFOTO | Accident grav în Bobâlna! Un bărbat a decedat după impactul dintre două maşini