O expediție științifică de cercetare, demarată cu scopul de a documenta schimbările climatie asupra pădurii boreale, a ajuns la „cota” 11.000 de kilometri, pe traseul care străbate Siberia. Expediția a fost inițiată de Centru de Cercetări Biologice Jibou, în parteneriat cu Universitatea Babeș Bolyai.

„Suntem în apropiere de Vladivostok, pe ţărmul Pacificului. Am atins jumătatea expediţiei, practic. Deşi a doua jumătate probabil că are o lungime un pic mai mare, ca parte ştiinţifică suntem la jumătate, în sensul că am trecut prin mare parte de pădure boreală pe care voiam să o vedem şi ne-am putut face şi o idee asupra efectelor schimbărilor climatice. Am luat probe pe parcurs şi vom lua şi traseul de întoarcere. Am făcut doar o trecere rapidă prin pădurea boreală, însă am putut să tragem concluzii şi să ne dăm seama cum e influenţată de schimbările climatice. Sigur că datele trebuie analizate şi carotele luate de la arbori trebuie măsurate cu atenţie şi prelucrate, pentru a avea rezultate cu fundament clar ştiinţific. Însă, important este că le avem”, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul CCB Jibou, Cosmin Sicora, iniţiator al acestui proiect.

Potrivit acestuia, schimbările climatice sunt deja vizibile şi înseamnă, în primul rând, o migrare a pădurii boreale spre zonele nordice. Scopul principal al expediției este colectarea pe o distanță de 11.000 de kilometri a unor date care să arate felul în care clima din zonele respective s-a schimbat în ultimul secol.

Citește și:

UBB, implicată într-un proiect ştiinţific unic la nivel mondial

Articolul precedentPeste 100 de modele de piese de șah din întreaga lume, expuse la Cluj
Articolul următorTransilvania, sub cod galben de ploi până duminică