Facultatea de Științe Economice și Gestiunea afacerilor a inaugurat marți, 2 octombrie 2018, expoziția intitulată „Mărturii ale istoriei. Înainte și după Marea Unire”, care își propune să surprindă aspecte din societatea românească în perioada 1908 – 1928.

Exponatele prezintă mărturii ale istoriei românilor prin prisma vieții culturale, istorice, religioase și educaționale, aflată în plină dezvoltare în acele vremuri, demonstrând evoluția firească și omogenă a acestora spre idealul național unitar.

Expoziția are un caracter special, având în vedere că include cărți, documente, fotografii și obiecte provenind exclusiv din colecții private, respectiv din fondul publicistic al Bibliotecii Profesor Aurel Negucioiu.

În cadrul expoziției poate fi admirată o fotografie document istoric reprezentându-l pe ministrul Aurel Vlad adresându-se mulțimii la Alba Iulia, aceasta fiind una dintre cele 5 fotografii realizate de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918; o fotografie de presă originală ilustrându-l pe Regele Ferdinand I salutând trupele pe front în anul 1917; o hartă a confruntărilor armate româno-maghiare de la 16 aprilie 1919, în Defileul Hălmagiului, județul Arad, în contextul disputelor legate de fixarea granițelor de stat; corespondență  veche  din arhiva personală a profesorului Vasile Pârvan, personalitate marcantă a istoriei și arheologiei românești, profesor al Universității din Cluj și Universității din București, membru al Academiei Române; o scrisoare din anul 1917 adresată distinsului profesor Dimitrie Gusti, membru al Academiei Române din 1919, președintele Academiei Române (1944-1946), Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București; o scrisoare din 1922, adresată profesorului I. Andrieșescu, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul Muzeului Național de Antichități, precum și un exemplar tipărit al Memoriului remis Majestății Sale de către Ion. I. C. Brătianu,  în numele Partidului Național Liberal, la data de 12 Martie 1918.

Expoziția va fi deschisă până în data de 31 decembrie 2018, de luni până vineri, între orele 08.00 şi 20.00.

Articolul precedentEchipamente ultraperformante în beneficiul pacienților Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj
Articolul următorAutostrada inaugurată lângă Cluj afectează grav traficul rutier din localitatea Baciu