Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, organizează în perioada 23-24 octombrie, la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie, o expoziție în care vor fi prezentate reproduceri după cărți poștale din cel de-al doilea Război Mondial.
Intitulată „Deznădejde și speranță”, expoziția care cuprinde aproximativ 20 de panouri pe care sunt prezentate cărți poștale trimise de pe front sau pe front de la cei de acasă, va fi vernisată în holul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde se desfășoară cele două zile ale Festivalului.
Spectatorii și toți cei doritori vor putea să afle din conținutul acestor scrisori dramele, deznădejdea și problemele cu care se confruntau soldații români pe front, dar și speranța reîntoarcerii acasă, la cei dragi. Cărțile poștale fac parte din Colecția – „Grigore Sâmboan” și majoritatea provin din județul Vlașca. Expoziția este realizată de consultantul artistic Adriana Andrei.
„Dragi părinți, este a patra zi de când am scăpat dintr-o grea luptă. Să știți că sunt sănătos. Vă rog să transmiteți tuturor multă sănătate din partea mea și a Bunului Dumnezeu, căci numai la El e speranța, deci rugați-vă pentru mine. Păstrați această carte căci e scrisă după grele încercări și, de voi avea zile, ne vom revedea….”. Carte poștală trimisă de pe front în data de 2 februarie 1944.