Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măguri-Răcătău și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, organizează sâmbătă și duminică, 8, respectiv 9 decembrie 2018, cea de-a doua ediție a Festivalului – concurs de Obiceiuri și Tradiții –„Junii Satului”, în comuna clujeană Măguri-Răcătău.

Festivalul urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație.

Sâmbătă, 8 decembrie, în prima zi a evenimentului, de la ora 13.00, vor evolua copiii cu vârsta între 6 și 14 ani, iar duminică, a doua zi, de la aceeași oră, vor urca pe scena Căminului Cultural din Măguri-Răcătău adolescenții și adulții. Cu toții vor prezenta obiceiuri și tradiții de iarnă, precum: ceata feciorilor, colinda la gazdă, orații, etc.

Un juriu de specialitate va aprecia autenticitatea și valoarea obiceiurilor și tradițiilor prezentate în concurs de către participanți și va acorda premii. Festivitatea de premiere se va desfășura în fiecare zi și va fi precedată de spectacolul prezentat de invitații în festival: „Căiuții albaștri” din Hlipiceni, județul Botoșani, Mariana Morcan, Anda Mariș, Elisabeta Guzu, care va și modera întregul eveniment și Ansamblul „Cununa Munților” din Măguri Răcătău.

Întâlnit cu preponderență în zona montană a județului Cluj, obiceiul cetei de colindători, numiţi „Juni”, se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare. Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, aşa după cum şi numărul cetelor diferă după mărimea satelor. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul.

Articolul precedentBărbat în stare gravă după ce a fost lovit de o maşină! Victima traversa strada în mod regulamentar
Articolul următorProiect de peste 355 de milioane de euro la Cluj! 85% din bani vin de la UE