Someșul Mic

În această perioadă, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa realizează operațiuni de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic cu ajutorul utilajului amfibiu.

Până la momentul actual, au fost colectate aproximativ 30 de tone de vegetație acvatică, în amonte de Podul Garibaldi.

Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someșul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald. Acestea apar și se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei.

Răspândirea rapidă şi abundentă a acestor plante este cauzată în mare parte de tipul de        înmulţire, realizat în principal pe cale vegetativă, prin înrădăcinarea fragmentelor de macrofite. Aceste fragmente cu muguri pot fi transportate de curenţii de apă la distanţe considerabile.

Intervenția cu acest utilaj pentru igienizarea râului Someșul Mic este condiționată atât de condițiile hidrometeorologice, cât și  de programul de uzinare al acumulărilor din amonte.

Debitele uzinate în hidrocentrale de către SC. Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Cluj se stabilesc în funcție de cerințele de energie la nivel național. Aceste debite se uzinează pentru a satisface necesarul de apă pentru populație și industrie, astfel încât să nu afecteze obiectivele riverane.

Articolul precedentProiecte cu finanțare nerambursabilă pregătite de Consiliul Județean pentru dotarea și modernizarea spitalelor
Articolul următorFacultatea de Fizică de la UBB, în Top 500 Shanghai