• Participanții la competiția caritabilă Walking Month au donat peste 270.000 de lei către Centrul Sportiv Lamont
  • Centrul va folosi sumele donate pentru a promova practicarea sportului de masă în rândul persoanelor cu dizabilități și pentru a le asigura celor ce fac performanță condițiile necesare pentru calificarea la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020

Mii de oameni s-au mobilizat în competiția caritabilă Walking Month și au strâns o sumă‑record de 295.000 de lei pentru sportivii cu dizabilități legitimați la Centrul Sportiv Lamont din Cluj-Napoca.

A patra ediție Walking Month a obținut cele mai bune rezultate din istoria acestui concurs, iar fondurile astfel obținute vor crește cu 40% bugetul pentru 2019 al asociației non‑profit care gestionează centrul Lamont și încurajează practicarea sportului de către persoanele cu dizabilități fizice.

Sumele vor fi folosite pentru cumpărarea de echipamente, inclusiv proteticele necesare în funcție de specificul fiecărui sportiv, dar și pentru a asigura continuarea activității asociației pe tot parcursul anului viitor.

Donația a fost obținută în cadrul concursului caritabil Walking Month, organizat de Betfair Romania Development în parteneriat cu Banca Transilvania. În perioada 10 septembrie – 7 octombrie, echipe de 4 persoane s-au întrecut în numărul de pași pe care îi pot face timp de o lună, în timpul activităților zilnice. Această abordare în timp încurajează formarea unui nou obicei sănătos și ajută la adoptarea unui nou stil de viață, mai activ, pentru participanți. Dincolo de rezultatul financiar, la a patra ediție Walking Month s-au depășit alte două recorduri: cel mai mare număr de participanți și cel mai mare număr de pași din istoria competiției.

Astfel, la ediția din 2018 au participat 2.370 de persoane, grupate în 592 de echipe. „Walking Month devine de la an la an o mișcare tot mai puternică, cu un impact tot mai mare în comunitate. Și în 2018, am avut atât un record de participanți, cât și un record din punctul de vedere al fondurilor strânse din taxe de participare și donațiile suplimentare făcute voluntar de către concurenți. Iar dacă, până acum, primeam întrebări despre posibilitatea de a participa la Walking Month din alte orașe decât Cluj-Napoca, în acest an au venit tot mai multe întrebări de la nivel internațional, ceea ce ne încurajează să ne gândim la o variantă extinsă a competiției”, spune Doru Șupeală, Head of Communication and External Affairs Betfair Romania Development și coordonatorul proiectului Walking Month.

În total, concurenții de anul acesta au făcut peste 675 de milioane de pași, echivalentul unei distanțe de 514.000 de kilometri, de peste 12 ori mai mare decât circumferința Pământului la Ecuator.

Fiecare dintre participanți a plătit o taxă de înscriere, însă, fiindcă organizatorii au suportat toate costurile programului, aceste sume au reprezentat 100% donații direct în contul centrului sportiv Lamont. După mai bine de 18 ani de activitate, acest centru a reușit să încurajeze sute de persoane cu dizabilități să facă sport și să aibă un stil de viață activ; în plus, centrului Lamont îi datorăm și multe dintre rezultatele excepționale obținute în ultimii ani de sportivii români în mari competiții internaționale. Înainte de 1989, România a fost reprezentată la Jocurile Paralimpice – echivalentul Olimpiadelor pentru sportivii cu dizabilități fizice – o singură dată, în 1972. Odată cu fondarea centrului Lamont la Cluj‑Napoca în 1999, acest număr a început să crească; la jocurile din 2016 de la Rio de Janeiro, 6 din cei 12 sportivi erau legitimați la Lamont. De asemenea, România a început să participe și la Jocurile Paralimpice de Iarnă, din 2010 și până astăzi fiind reprezentată exclusiv de sportivi legitimați la Lamont.

Pentru sportivii noștri, acest sprijin este mai mult decât necesar, în special pentru că vine într-o perioadă dificilă. Dispariția «unităților protejate» ne-a lăsat fără o sursă majoră de finanțare, iar anul 2019 va fi decisiv pentru calificarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Datorită generozității concurenților care s-au înscris în concursul Walking Month, acum știm că le vom putea asigura condițiile necesare pentru calificare pe tot parcursul anului 2019: de la antrenamente, la echipamentele necesare și costul participării la competiții. Bineînțeles, și cei care nu își doresc performanță, ci doar sănătate, vor fi în continuare bineveniți la Lamont”, spune Sally Wood-Lamont, M.B.E., fondatoarea centrului.

Câștigătorii Walking Month 2018

CATEGORIA AMATORI

Locul 1 – Echipa Fighty Crown

Locul 2 – Echipa Fit Fat Funny

Locul 3 – Echipa Basicile

CATEGORIA PROFESIONIȘTI

Locul 1 –  Echipa Ultra Runners

Locul 2 – Echipa Non Stop

Locul 3 – Echipa Stai Incet

De asemenea, organizatorii au oferit premii și concurentului care a făcut individual cel mai mare număr de pași în timpul competiției – peste 1,6 milioane! Premii speciale au fost oferite și unui număr de 4 concurenți care, pe parcursul competiției, și-au crescut cel mai mult numărul de pași făcuți de la o săptămână la alta, arătând un progres semnificativ înspre un stil de viață mai activ și mai sănătos.

Competiția Walking Month este un concurs caritabil organizat anual de compania Betfair Romania Development din Cluj-Napoca. Început ca o întrecere internă între colegi, concursul a fost deschis comunității în anul 2015, iar de atunci sumele donate de public sunt direcționate către asociații non-profit care au nevoie de sprijin. În 2015, cei 600 de participanți au strâns 42.000 de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca; în 2016, numărul concurenților a crescut la 1.440, care au donat 132.126 pentru terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuro-motorii, iar în 2017 cei 1.741 de participanți 146.520 de lei donați către Beard Brothers, ceea ce a permis organizației să își dubleze capacitatea serviciului The Beard Mobile, primul taxi comunitar gratuit destinat persoanelor care nu se pot deplasa.

Articolul precedentAproape 20 de interpreți din toată țara vor concura în cadrul Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie
Articolul următorAna Ularu, Radu Iacoban, Luminița Bucur și Eugen Gyemant printre invitații de la Comedy Cluj #9