Studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai au dansat alături de artişti locali de pe Valea Streiului, unii dintre ei păstrători ai unor tradiţii unice în România, la o sărbătoare dedicată Centenarului Marii Uniri, în comuna Baru din judeţul Hunedoara.

Sărbătoarea centenară desfăşurată la Baza de practică a Universităţii Babeş-Bolyai a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Local şi cu Primăria localităţii Baru şi face parte din programul naţional „Satele Unite ale României”, care  urmăreşte revitalizarea tradiţiilor locale legate de ocupaţii rurale, revitalizarea folclorului şi gastronomie tradiţionale.

Cei 40 de studenţi ai UBB, care provin de la diferite facultăţi, s-au pregătit timp de câteva săptămâni, sub coordonarea coregrafului Mircea Cenan, pentru a învăţa suite de dansuri specifice Văii Streiului, pe care le-au prezentat în cadrul sărbătorii centenare care a avut loc marţi, 24 iulie, la Baru.

La eveniment au participat diferite ansambluri din regiune, precum Piţărăii din Petros sau Crinul de Piatră din Parâng, coordonat de prof. Tiberiu Coconeţ. De asemenea, tineri din regiune au susţinut momente muzicale, cu cântece din folclorul românesc, momentele din spectacol fiind acompaniate de Orchestra Munţilor Parâng.

Satele Unite ale României este un proiect care mi-a sunat bine din prima. Cine nu ar vrea să meargă în Statele Unite ale Americii, dar câţi au şansa să vină în satele României. Evenimentul acesta este unul care se înscrie în seria evenimentelor pe care comuna noastă le are în anul Centenarului. Este organizat nu doar în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, ci la recomandarea Universităţii. Ne simţim onoraţi de asemenea proiecte”, a spus primarul comunei Baru, Daniel Răducanu.

La rândul său, prorectorul UBB, istoricul Ioan Bolovan, a susţinut un scurt discurs care a avut ca subiect Marea Unire şi Primul Război Mondial.

Iniţiativa aceasta vizează aducerea împreună a cât mai multor comunităţi din România, în acest an al Centenarului, în care mai mult ca oricând trebuie să găsim toate formele posibile pentru a reface solidaritatea, pentru a reface unitatea care a fost construită prin sânge, prin sudoare, acum 100 de ani, în anul astral 1918. Nu le-a fost uşor nici străbunicilor noştri să realizeze Marea Unire, nu ne este uşor nici nouă astăzi să refacem unitatea atât de greu încercată de-a lungul acestei sute de ani, şi din afară, dar şi din interior. Aşa încât aş vrea să vedem manifestarea pe care universitatea şi Consiliul Local, primăria, o organizează astăzi ca pe una dintre multele activităţi care încearcă să pună o cărămidă, o pietricică la ceea ce mi-aş dori şi ar trebui să ne dorim cu toţii –o întoarcere a noastră la unitate, în primul rând a celor care suntem în interiorul graniţelor numite România şi o reunire a tuturor românilor din ţările în care istoria i-a pus, din cauza vitregiilor ei, în ultima sută de ani”, a spus Ioan Bolovan, care este şi preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică.

„SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI” este un proiect de promovare a culturii tradiţionale a României, pornit în 2018, anul Centenarului şi menit să continue pe termen nelimitat, o chemare, după cum o definesc iniţiatorii săi, către comunităţile rurale: “uniţi, suntem mai puternici!”, dar şi către publicul urban: “veniţi să descoperiţi sătenii Europei!”. Proiectul, iniţiat de irlandezul Peter Hurley, lansează comunităţilor locale invitaţia de a organiza vara aceasta, în comuna lor, un micro-eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.

Articolul precedentO asociație din Cluj-Napoca luptă și reușește să păstreze specialiștii în țara noastră
Articolul următorUn clujean de 68 de ani a ajuns după gratii după ce a încercat să îşi omoare fiul cu un cuţit