6.600 de spectatori au participat la ediția din acest an a festivalului Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt, care s-a desfășurat între 3 și 7 octombrie la Cluj-Napoca, respectiv în alte nouă orașe și două comune și sate din Transilvania, în organizarea Asociației Filmtett.

Proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Maghiar, ediția 18, au avut loc, deocamdată, în Cluj-Napoca, la cinema Victoria și la Universitatea Sapientia, cât și în Oradea, Sibiu, Satu Mare, Covasna, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, precum și în localitățile clujene Săvădisla și Mera.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele speciale ale festivalului a fost liberă.  Filmele au avut subtitrare în limba română, respectiv în limba engleză, iar la întâlnirile cu publicul, spectatorii au beneficiat de traducere simultană în căști.

Cei mai mulți spectatori au participat la proiecțiile din Cluj-Napoca: peste 2.500. Cele mai vizionate filme la cinematograful clujean Victoria au fost Budapest Noir, în regia lui Gárdos Éva, Măcelarul, curva și chiorul, regizat de Szász János și Pappa Pia, în regia lui Csupó Gábor.

“Anul acesta, pe lângă proiecțiile de film, care constituie esența unui festival de profil, au avut mare succes și evenimentele conexe, precum atelierele de animație pentru copii sau expoziția de fotografie de arhivă”, a declarat Zágoni Bálint, organizatorul Zilelor Filmului Maghiar.

Gala de închidere a festivalului a avut loc duminică, 7 octombrie, la cinematograful clujean Victoria. În cadrul galei, marele premiu al competiției Filmgalopp – adresată scurtmetrajelor realizate de tineri cineaști transilvăneni – a fost primit de două producții: Ahogy eddig/Ca până acum, în regia lui Moldovai Katalin și Your Face Without The Screen, în regia lui Sztercey Szabolcs Benedek. Marele premiu în valoare de un milion de forinți a fost oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații din Ungaria. Tot în cadrul competiției Filmgalopp, premiul publicului – prin vot exprimat online – a fost oferit filmului Small Talk, în regia lui Incze Kata.

De asemenea, în cadrul galei de închidere Premiul Mânzul Șarg pentru întreaga carieră a fost acordat lui Sára Sándor, apreciat regizor și operator maghiar. Premiul este oferit anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea cineaştilor transilvăneni.

În cadrul Zilelor Filmului Maghiar au fost vizionate 15 lungmetraje, 2 documentare, 26 de scurtmetraje (6 scurtmetraje premiate la festivaluri internaționale, 12 premiere prezentate în cadrul Filmtett Workshop, precum și 8 scurtmetraje înscrise în competiția Filmgalopp), precum și 2 filme de lungmetraj pentru copii. Între evenimentele speciale ale festivalului s-au numărat 8 întâlniri ale cineaștilor cu publicul, ateliere de animație pentru copii, precum și o expoziție de fotografie de arhivă – “Transilvania prin ochii unui clujean”. Expoziția foto mai poate fi vizitată la Universitatea Sapientia până în 17 octombrie, de luni până vineri, între orele 10 și 17.

Numărul spectatorilor festivalului și, în general, statisticile legate de întregul eveniment se vor modifica după 14 octombrie, deoarece Zilele Filmului Maghiar mai au două etape – ele se vor desfășura în 10 și 11 octombrie la Timișoara, respectiv în 12 și 13 octombrie la Arad.

Articolul precedentFOTO | Alţi bani europeni la Cluj! 5,8 milioane de euro pentru dezvoltarea a trei mari proiecte
Articolul următorUBB Cluj îi va acorda titlul „Doctor Honoris Causa” scriitorului Mircea Cărtărescu