Pe timp de caniculă, atât alimentaţia, cât şi consumul de lichide suferă modificări. Dacă în restul anului organismul se mulţumeşte cu 2 litri zilnic, vara se poate dubla cantitatea, pentru o hidratare corespunzătoare. Uite ce poţi păţi dacă nu bei apă suficientă!

Hidratarea optimă menţine un tranzit intestinal corect, favorizează pierderea în greutate şi face pielea strălucitoare. Este suficient să pierzi 1,5% din apa pe care o conţine corpul tău pentru a te simţi deshidratat. Iată şapte dintre efectele pe care organismul tău le resimte atunci când nu are suficientă apă:

Respiraţie urât mirositoare

Cuprinşi de activitatea cotidiană, uneori uităm să mai bem apă. Nu este deloc bine, pentru că se deshidratează până şi gura. Astfel, volumul normal de salivă scade, iar bacteriile proliferează, cauzând o respiraţie urât mirositoare.

Piele uscată

Prima parte a corpului care va simţi consecinţele unei hidratări necorespunzătoare este pielea. Nu trebuie să o hrăneşti doar la exterior, cu creme, ci şi la interior, printr-un aport suficient de apă.

Poftă de zahăr

Când nu bei apă în mod regulat, ai senzaţia de foame, în special de alimente dulci. Dacă mai faci şi exerciţii fizice fără un aport suficient de lichide la nivelul organismului, arzi glucide mai rapid decât de obicei şi vei simţi nevoia să devorezi o prăjitură sau o ciocolată.

Oboseală şi proastă dispoziţie

Starea de moleşeală care apare după-amiaza poate fi provocată de lipsa de apă în organism. Când eşti deshidratat, presiunea sangvină scade, inima bate mai repede, sângele circulă cu greu până la creier şi muşchi, rezultatul fiind oboseala, durerile de cap, senzaţia de indispoziţie.

Performanţe sportive

Dacă eşti deshidratat, chiar şi puţin, aceasta îţi poate afecta activitatea fizică. Pentru a evita această problemă şi a rămâne în cea mai bună formă, consumă apă înainte, în timpul şi după efort. O bună hidratare limitează şi riscurile crampelor musculare.

Bea apă când şofezi

E bine să ai tot timpul în maşină o sticlă cu apă. Starea de deshidratare ar fi legată de o creştere cu 50% a erorilor de conducere a vehiculelor, putând să cauzeze accidente, potrivit blog.magzone.ro.

Frigul

Dacă eşti o persoană friguroasă, ai grijă să consumi suficientă apă pe parcursul zilei. Organismul limitează aportul de lichide către piele, care devine mai uscată şi mai rece. Între altele, apa permite păstrarea căldurii în corp şi reglarea normală şi corectă a temperaturii corpului.

Sursă text: Click.ro 

Articolul precedentPrognoza meteo pentru toată luna iulie
Articolul următorLa ce temperatură trebuie setat aerul condiționat pe timp de vară – Cei mai mulți oameni nu respectă recomandările și riscă să se îmbolnăvească