Zece lungmetraje, două evenimente de istoria filmului, nouă filme în competiția Filmgalopp, dar și scurtmetraje și filme pentru copii îi așteaptă pe clujeni în acest an, între 16 și 20 septembrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar. În cadrul festivalului vor avea loc atât proiecții în aer liber – în curtea Muzeului de Artă/Palatului Bánffy, cât și la cinematograful Victoria și online. Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura simultan în 15 orașe din Transilvania.

Intrarea la toate proiecțiile – o selecție din cele mai bune producții maghiare recente – este gratuită și fiecare film va beneficia de subtitrare în limba română. Biletul cu valoare zero se obține fie prin rezervare online – pentru filmele în aer liber, fie de la casieria Cinema Victoria.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 16 septembrie, de la ora 18:30, la Cinema Victoria, iar în cadrul acesteia va fi proiectat documentarul lui Visky Ábel, Povești din închisoare. La Cinema Victoria vor putea fi văzute și producțiile FOMO – Fear Of Missing Out (regia Hartung Attila) și În liniște (regia Nagy Zoltán) – ambele drame cu tematică foarte actuală. Cinefilii vor putea urmări, tot la Victoria, și Prizonierii, o dramă istorică semnată de Deák Kristóf, care a câștigat premiul Oscar cu scurtmetrajul Mindenki/Cântecul. Spectatorii vor fi transportați în trecut, în perioada de după al Doilea Război Mondial, și prin filmul romantic Povești mărunte, regizat de Szász Attila.

Clujenii vor putea putea viziona sâmbătă o producție semnată de regizorul recunoscut internațional Hajdu Szabolcs, Treasure Cityun film de antologie, format din mai multe povești legate împreună. Filmul tratează aspecte ale dominației și dependenței, la limita dintre ficțiune și realitate, fie că e vorba de relația de cuplu, de prietenie, relația părinte-copil sau de cea între stat și cetățean.

Curtea Muzeului de Artă/Palatului Bánffy va găzdui vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 20:00, trei filme foarte diferite între ele: drama Eden (regia Kocsis Ágnes), Valan – Valea Îngerilor városa (regia Bagota Béla) – un film polițist care se petrece în Ardeal, dar și comedia savuroasă Belea la Budapesta (regia Lóth Balázs).

Cinefilii vor putea descoperi și în acest an, la Zilele Filmului Maghiar, adevărate delicatese de istoria filmului.

Proiecții la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 14 orașe din Transilvania: Arad, Brașov, Carei, Covasna, Gheorgheni, Gherla, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Timișoara.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentAu fost finalizate lucrările de asfaltare pe drumul judeţean dintre Cuzdrioara și Rugășești
Articolul următorLotul Iernut – Chețani al Autostrăzii Transilvania va fi deschis circulației până pe 18 septembrie