Primul festival de muzică și cultură romă – „Khetane – comunități împreună!”, organizat de Fundația AltArt  și Radio Pata, radioul comunitar creat de comunitățile Pata Rât, Stephenson și Meșterul Manole, se va desfășura în Pata Rât – „cartier” al municipiului Cluj-Napoca, în perioada 12 – 14 august.

Este primul festival al comunităților marginalizate din Cluj-Napoca, ce își propune promovarea culturii romani ca demers de reparație morală și de justiție socială.

În limba romani, „Khetane” înseamnă „împreună”, iar festivalul își propune să aducă comunitățile împreună – au anunțat organizatorii.

Potrivit acestora, festivalul pornește de la dorința locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival, care să ofere un program cultural alcătuit după preferințele lor. Timp de 3 zile, în cadrul „Khetane”, la Pata Rât vor avea loc evenimente culturale – concerte, proiecții de film, prezentări de modă, dezbateri, activități pentru copii etc., toate gândite și adaptate special pentru a facilita interacțiuni sociale incluzive. 

Festivalul se adresează celor peste 2000 de persoane din Pata Rât, dar și locuitorilor din Cluj, accesul la cele trei zile de festival fiind gratuit. Asta, pentru că „Khetane” urmărește să întărească rolul structural al solidarității sociale în transformarea contextului socio-urban clujean. 

Pe lângă distracție, organizatorii își doresc ca activitățile festivalului să contribuie și la reconstrucția relațiilor sociale între cetățenii Clujului, „marcate de rasism și segregare”.

Program Khetane:

Imagine

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentAnchetă la Jandarmeria Cluj după ce un jandarm aflat în timpul liber s-a bătut cu un agent de pază la festivalul UNTOLD
Articolul următorRectificarea bugetară. Ce calcule și-a făcut guvernul pentru venituri și cheltuieli