Cristi Dănileț, judecător și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că a făcut o sesizare către CSM și Inspecția Judiciară cu privire la o declarație a liderului PSD Liviu Dragnea, care a reclamat faptul că un judecător ar fi fost „aranjat”.

„Este un ofițer care este militar și care mi-a zis că a participat la niște discuții cu anumiți șefi din niște instituții care spuneau că a fost aranjat un judecător din complet, dar se lucrează în continuare”, explica liderul social-democrat Liviu Dragnea, într-o emisiune televizată.

În baza acestei declarații, judecătorul clujean Cristi Dănileț a făcut o sesizare către CSM și către Inspecția Judiciară.

„Primul aspect, grav: întâlnirea dintre Preşedintele Camerei Deputaţilor cu un ofiţer activ al serviciilor de informaţii pentru a discuta de un caz privind mai multe persoane fizice aflat pe rolul instanţei supreme. Aici ar trebui să intervină CSM pentru a atrage atenţia asupra instituţiilor statului în legătură cu implicarea voluntară a unor ofiţeri în discuţii şi analize despre justiţie.

Al doilea aspect, mult mai grav: declarația cum că unul dintre judecătorii cauzei ar fi fost influența în soluția dată recent în privința inculpatului Liviu Dragnea. În aceste condiții, Inspecția Judiciară trebuie să se sesizeze imediat: să îl audieze ca martor pe Liviu Dragnea pentru a indica numele ofițerului de informații, acesta din urmă să fie audiat ca martor pentru a indica numele celui care a făcut influența și asupra cui, iar judecătorul în cauză și restul membrilor din complet să fie audiați. Dacă totul a fost o minciună, trebuie ca CSM să iasă public să arate acest lucru, iar independența completului de judecată și reputația profesională a fiecărui membru al completului să fie apărate. Dacă cele relatate sunt reale, să înceapă de urgență procedurile judiciare: penale, împotriva celor care au făcut instigare la abuz în serviciu (sau șantaj ori poate dare de mită), disciplinare sau chiar penale, dacă există magistrați influențați”, se arată în sesizare.
Articolul precedentFilm realizat de un student UBB, selecționat la Festivalul de la Locarno
Articolul următorAbsolvenții ai UBB au creat aplicații mobile premiate de către Porsche