Muzeul de Istorie din Turda adăpostește una dintre cele mai frumoase tezaure din epoca migrațiilor. Este vorba de comoara prințesei gepide Franziska. Comoara a fost descoperită în ruinele castrului roman al Legiunii a V-a Macedonica.

Turda a fost unul dintre cele mai importante centre ale regatului gepizilor, o populație germanică ce s-a afirmat în plan politic după ce a contribuit la distrugerea imperiului hunilor, după moartea lui Attila. Regatul gepid din Transilvania a avut doar o existență efemeră, însă, în urma sa, a rămas unul dintre cele mai frumoase tezaure. Acesta a fost descoperit în vechiul castru roman din Turda, pe care gepizii l-au transformat în loc de îngropăciune pentru o prințesă, pe care arheologii au numit-o Franziska, după cum afirmă muzeograful Horațiu Groza.

Comoara prințesei Franziska este un punct important de atracție turistică, spune istoricul Leonard Horvath.

Numeroase artefacte gepide au mai fost găsite și în apropiere de Cluj, precum și în Apahida, acolo unde se afla capitala regatului gepid. Acest regat a fost distrus de alți barbari, de avarii aliați cu longobarzii, care i-au atacat pe gepizi în timp ce aceștia asediau Constantinopolele.

Articolul precedentSpitalele clujene vor asigura permanența în minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului
Articolul următorAur la Campionatul Mondial Masters din Coreea de Sud pentru echipa de polo Politehnica Cluj