Aproximativ 1.000 de maghiari clujeni au luat parte la ceremoniile oficiale care marchează aniversarea a 171 de ani de la declanșarea Revoluției de la 1848 în Buda și Pesta, cele două orașe care formează în prezent capitala Ungariei. Guvernul de la Budapesta a declarat această sărbătoare drept Ziua maghiarilor de pretutindeni. Pentru maghiari, Revoluția de la 1848 are semnificația unui adevărat război de independență.

La Cluj, ceremoniile au început cu o procesiune care a pornit de la Institutul Telogic Protestant și până la Biserica Romano-Catolică a Piariștilor. Acolo, clerici ai bisericilor trandiționale ale maghiarilor din Transilvania au oficiat o slujbă ecumenică în onoarea eroilor din revoluție.

Apoi, maghiarii și-au continuat procesiunea până pe strada Avram Iancu, la clădirea fostului hotel Biasini, locul unde se întâlneau revoluționarii și unde au fost găzduiți lideri precum Nicolae Bălcescu sau Sandor Petoffi. Acolo, au fost aduse coroane și jerbe de flori. Maghiarii au venit cu drapele ale Ungariei, ale Ținutului Secuiesc, dar și ale Uniunii Europene, României și Poloniei. Ceremoniile s-au încheiat fără incidente.

Articolul precedentZeci de magistrați au protestat din nou la Cluj
Articolul următorRestricţii de circulaţie în Cluj! Încep lucrările de modernizare la podul de pe strada Fabricii