Nu mai puțin de 70 de medici clujeni specialiști și rezidenți în boli infecțioase vor participa în perioada 27 – 31 octombrie, la Cluj-Napoca, la o serie de cursuri de formare. Acestea fac parte din prima etapă de desfășurare a proiectului cu finanțare europeană „HEPAMED – Optimizarea prevenției și tratamentului Hepatitelor cronice B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România”.

Având ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2020, proiectul este implementat de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.

Pe parcursul perioadei de derulare a proiectului, cele 1.200 de persoane ce constituie grupul țintă și care provin din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov vor participa la sesiuni de instruire în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice B și C. Dintre aceștia, 340 sunt medici specialiști și rezidenți în boli infecțioase, 420 sunt medici specialiști – medicină de familie, iar 440 sunt asistenți medicali.

 

În scopul atingerii obiectivelor proiectului, pentru fiecare categorie din grupul țintă au fost gândite diverse programe de formare, respectiv: Prevenție, diagnostic, stadializare și tratament al hepatitelor virale acute și cronice B și C-actualități și noi cercetări; Prevenția transmiterii hepatitelor virale și a altor boli transmisibile prin proceduri chirurgicale; Psihoterapie pentru creșterea calității vieții persoanelor cu hepatită cronică; Vaccinare și imunizare în hepatitele virale-noi tendințe, elaborarea de strategii de creștere a gradului de complianță a populației la vaccinare, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate; Patologia secundară cronică severă: ciroză și cancer hepatic; actualități în prevenția patologiei secundare cronice; Sarcina și hepatita virală.

De asemenea, la finalul proiectului vor fi editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art”, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă și vor avea loc diverse schimburi de bune practici naționale și transnaționale.

Printre beneficiile proiectului se numără schimburile interne de bune practici pentru cinci medici specialiști din fiecare regiune, participarea anuală a 12 medici specialiști și opt medici de familie din cele patru regiuni la congresul european The International Liver Congress, precum și schimburile externe de bune practici la Nijmegen-Olanda de care vor beneficia 20 de medici specialiști. Nu în ultimul rând, fiecare participant va primi câte un ghid de bună practică „state-of-the-art” actualizat.

Valoarea totală a proiectului este de 9.763.291,85 lei, din care 8.243.668,53 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European, 1.324.357,35 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată din bugetul național, iar 195.265,97 lei este cofinanțarea parteneriatului.

Articolul precedentCluj-Napoca va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor privind politica de coeziune și fondurile structurale în 2019
Articolul următorFOTO | A fost finalizată asfaltarea sectorului de drum care leagă Staţiunea Băişoara de pârtia de schi Buscat