Planta-minune care vindecă cele mai grave boli. Ea poate fi plantată acasă, în ghiveci. Din ea se pot face mai multe preparate naturiste dar poate fi pusă și în mâncăruri.

Aliorul sau limba-mielului, planta tămăduitoare cu flori ca albastrul de Voroneț, este încă nevalorificată la nivelul numeroaselor proprietăţi terapeutice pe care le are, scrie frunza-verde.ro.

Limba-mielului (Borago officinalis) este o plantă cu frunze comestibile, care crește în mai multe zone ale lumii, inclusiv anumite părți ale Europei. Este cultivată în scop comercial pentru a se obține uleiul de limba-mielului, care este extras din semințe.

I se mai spune arăriel, boranta roşie, ori laptele-câinelui şi este o plantă originara din Spania şi din Maroc, care s-a răspândit însă în mai multe zone ale lumii. În România, creşte spontan până la 1700 m altitudine, în grădini, pe terenuri înclinate ori necultivate.

Frunzele de limba-mielului sunt ușor îngroșate și au un gust bun, ce seamănă cu măcrișul și ștevia. Ele se pot folosi în salate sau ciorbe. În scop medicinal, de la planta de limba-mielului se recoltează frunzele și ramurile tinere cu flori. Planta se poate folosi sub formă de infuzie, decoct, macerat, tinctură sau capsule cu ulei de Borago officinalis.

Florile albastre, în formă de steluţe, frunzele păroase şi tulpina cărnoasă şi, de asemenea, păroasă, cu ramificaţii, care trece de o jumătate de metru, o fac uşor de recunoscut.

Limba-mielului poate fi utilizată la obţinerea a cel puţin patru preparate naturiste cu indicaţii diferite.

Din păcate, nu multă lume o priveşte ca pe o plantă medicinală, ci, în special, ca pe o buruiană sau, cel mult, ca pe o floare sălbatică. Şi poate nu s-ar întâmpla aşa dacă ar şti că este bogată în proteine, carbohidraţi, vitaminele A,C, PP, mucilagii, răşini şi multe minerale: magneziu, calciu, potasiu, sodiu şi mai ales o cantitate mare de fosfor.

“Toate acestea îi dau proprietăţi revitalizante, remineralizante, fortifiante, antiinflamatoare, dar şi depurative, diuretice, sudoripare, emoliente şi chiar sedative”, a explicat fitoterapeutul Elena Badea, potrivit frunza-verde.ro.

În funcţie de modul în care se preparară, limba-mielului poate fi de ajutor, ca adjuvant, în mai multe afecţiuni, dar numai la indicaţiile unui medic.

Preparate naturiste care pot fi obţinute în bucătărie

INFUZIA. Cel mai simplu preparat ce poate fi obţinut acasă din această plantă este infuzia, utilă în caz de retenţie urinară, în boli de stomac, palpitaţii, indispoziţii cauzate de schimbarea vremii, dar mai ales în cazul unor afecţiunil de sezon, având capacitatea de a ameliora tusea, bronşita şi răguşeala.

Se poate folosi, alternativ, cu ceaiuri din alte plante medicinale.

Articolul precedentPreviziuni SUMBRE: românii nu scapă de valul de scumpiri – Rata inflației va scădea abia la jumătatea anului 2024
Articolul următorHoți prinși în casă în timp ce furau! L-au bătut pe proprietar